Ένας τζαζ «αητός καθότανε» στην έμπνευση των Yako Trio

Μια διαφορετική πρόταση από το jazz piano trio

Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου

Όταν τρία νέα παιδιά, με μουσικές σπουδές στο εξωτερικό, επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη και αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα jazz piano trio για να απευθυνθούν και σε έναν κόσμο που δεν έχει επαφή με αυτό το είδος μουσικής, τότε κάτι μοιάζει να κινείται σε αυτή την πόλη.

Ο Λέανδρος Πασιάς (πιάνο), ο Γιώργος Κλουντζός – Χρυσίδης (ντραμς) και ο Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο) είναι οι Yako Trio και το έχουν βάλει σκοπό να μας συστήσουν το έργο του σπουδαίου μουσικού, Γιάννη Κωνσταντινίδη. Παίρνουν τις διασκευές που ο ίδιος έχει κάνει στο παρελθόν σε παραδοσιακούς σκοπούς και τις… διασκευάζουν ξανά σε μια τζαζ εκδοχή.

Μέσα από αυτό το «πάντρεμα» παίζουν, για παράδειγμα, το «έχε γεια καημένε κόσμε» και το «ένας αητός καθότανε» με τον δικό τους τρόπο, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν και πρωτότυπες συνθέσεις που έχουν γράψει. «Η τζαζ για εμάς είναι ελευθερία, είναι ένας καμβάς με χρώματα που δεν τελειώνουν ποτέ», αναφωνούν με ένα στόμα και μια φωνή στο Σάρωθρον.

«Όταν γύρισα από την Ολλανδία, ήθελα να συνεργαστώ με παιδιά της ηλικίας μου που είχαν τις ίδιες φιλοδοξίες. Τον Γιώργο τον ήξερα σαν μουσικό, τον Βαγγέλη τον γνώρισα σε μια πρόβα και έτσι δέσαμε και ψάχναμε να βρούμε τι θα χτίσουμε μαζί. Επειδή είχα μελετήσει το έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη για τις εξετάσεις μου, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο πρότζεκτ για να το πάρουμε με τα παιδιά και να το διασκευάσουμε, να ενορχηστρώσουμε τα τραγούδια με τον δικό μας τρόπο», μας λέει ο Λέανδρος.

Πώς χαρακτηρίζετε την μουσική που παίζετε;

Σίγουρα εντάσσεται στην τζαζ και αυτοσχεδιάζουμε αρκετά πάνω στην φόρμα της. Έχει πολύ έντονα όμως και το ελληνικό παραδοσιακό στοιχείο. Άλλες φορές είναι πιο traditional τζαζ, πιο swing, άλλες είναι πιο μοντέρνος, πιο groovy και σύγχρονος ο ήχος.

Γιατί συγκεκριμένα επιλέξατε τον Γιάννη Κωνσταντινίδη;

Θέλαμε κάτι που δεν θα προσεγγίσει μόνο τον τζαζ κόσμο. Για τον Γιάννη Κωνσταντινίδη θα έρθει να μας ακούσει και κόσμος που αγαπάει τις παραδοσιακές μελωδίες και ταυτίζεται με αυτές. Βάζεις μέσα στο παιχνίδι και τον κλασικό κόσμο επίσης, γιατί ανήκει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ανήκει καθαρά στην κλασική ελληνική σκηνή. Και μετά, σε ένα τζαζ πλαίσιο, προσεγγίζεις και τον κόσμο που αγαπά την τζαζ.

Είναι όλες μελωδίες πολύ οικείες στα αυτιά μας. Το «έχε γεια καημένε κόσμο», το «ένα νερό κυρά Βαγγελιώ», το «ένας αητός καθότανε» είναι μελωδίες που τις παίζουμε με βάση τα δικά μας ακούσματα.

Ποιες δυνατότητες προσφέρουν οι διασκευές στους μουσικούς;

Την ελευθερία του να είναι αρκετά προκλητικοί, με την έννοια της ελευθερίας πρόκλησης και του πειραματισμού. Έχεις ένα έτοιμο κομμάτι και δουλεύεις πάνω στο πώς θα το κάνεις να ακουστεί διαφορετικά. Με ειλικρινή πρόθεση, για να προσθέσεις σε αυτό κάτι το διαφορετικό, ένα ύφος πιο ταιριαστό στην εποχή.

Τι σημαίνει για εσάς τζαζ;

Ελευθερία! Είναι σαν ένας καμβάς με χρώματα που δεν τελειώνουν ποτέ.

Και το Yako Trio σημαίνει…

Είναι τα αρχικά του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Ακούγεται λιγάκι και σαν γιαπωνέζικο!

Σε ποια συνθήκη πρέπει να μπει ο θεατής για να παρακολουθήσει μια εμφάνισή σας;

Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε κάνει περίπου δέκα εμφανίσεις, από ένα μπαρ μέχρι έναν χώρο πιο συναυλιακό. Και οι τρεις έχουμε καταλήξει ότι το πιο ιδανικό είναι να έρχεται προετοιμασμένος ο κόσμος να ακούσει κάτι. Όχι απλά να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα μπαρ και κάποιος παίζει μουσική από πίσω. Για αυτό γενικά προτιμάμε να παρουσιάζουμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ σε χώρους που έχουν μια μορφή ακρόασης παράστασης.

Info

Οι Yako trio μέσα στον Αύγουστο θα ηχογραφήσουν κομμάτια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, κομμάτια δικά τους, με συμμετοχές φίλων τους μουσικών αλλά και συμμετοχές άλλων γνωστών μουσικών.