ΜέθΩδος των Τριών: Έντεχνη και ρετρό αύρα με το σωστό αποτέλεσμα

Τρία ολόφρεσκα κορίτσια που αφήνουν την μουσική να τους οδηγήσει

 

Συνέντευξη: στην Κική Μουστακίδου

Τα κορίτσια έφτασαν στο Σάρωθρον αρκετά νωρίτερα από το προγραμματισμένο μας ραντεβού. Έστησαν τα όργανά τους, έκαναν τις πρόβες τους και ήταν πανέτοιμες να ξεκινήσουμε. Έπαιξαν την «Σκλάβα» της Βάνου. «Παιδί μου παράξενο, παιδί μου περίεργο, παιδί μου ωραίο». Τρεις φορές το «παιδί μου» από ένα σχήμα με το όνομα «ΜέθΩδος των Τριών». Ελπιδοφόρος συνειρμός να υπηρετούν τα μαθηματικά την μουσική…

Με μόλις δύο χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης, έχουν καταφέρει να παίξουν σε αρκετούς χώρους της Θεσσαλονίκης και να βρεθούν επί σκηνής με τον Κώστα Λειβαδά. Έντεχνες και ρετρό μελωδίες ακούει κανείς στις εμφανίσεις τους και εντυπωσιάζεται από την ενέργεια και τον ρομαντισμό που προκύπτει αβίαστα μέσα από ένα ακορντεόν και ένα πιάνο.

Ας μάθουμε μερικά πράγματα για αυτές…

Να ξεκινήσουμε από τον ωραίο τρόπο με τον οποίο γνωριστήκατε;

Χριστίνα Σαμαρά: Ήμασταν σε διπλανά τραπέζια με την Σοφία Καλπουρτζή σε συναυλία της Τσαλιγοπούλου, χωρίς τότε να γνωριζόμαστε. Εγώ συμμετείχα ενεργά στη συναυλία, τραγουδούσα, φώναζα και τα λοιπά. Και γυρνάει και μου λέει: «έχεις πολύ ωραία φωνή, πού τραγουδάς να σε ακούσω;». Για να είμαι ειλικρινής νόμιζα ότι μου έλεγε διακριτικά να μην φωνάζω τόσο!

Σοφία Καλπουρτζή: Το έλεγα πραγματικά! Μετά κάπως είδαμε ότι κι εγώ έπαιζα πιάνο, βρεθήκαμε και παίξαμε μαζί.

Χριστίνα: Εκείνη την περίοδο μου είχε καρφωθεί να μάθω ακορντεόν – δεν έμαθα τελικά – και η δασκάλα φωνητικής μου σύστησε την Σοφία Βουλγαρίδου για να μου διδάξει. Βγήκαμε για καφέ, ενδιαφερόταν κι εκείνη για live και έτσι βρεθήκαμε και οι τρεις μαζί.

Σήμερα σε ποιον καλλιτεχνών τις συναυλίες παθιάζεστε; Ποιους αγαπάτε;

Χριστίνα: Τώρα ακούω πολύ Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Κωχ. Προς τα εκεί είμαι.

Σοφία Κ.: Είμαι πολύ φίλη των συναυλιών. Έχω τρελή αγάπη στον Αλκίνοο Ιωαννίδη, μπορεί να πάω και σε άλλη πόλη να τον ακούσω. Σπίτι μου ακούω Χατζηδάκι.

Σοφία Β.: Εγώ ακούω τα πάντα, ανάλογα τις φάσεις μου. Ξένα, ελληνικά, παλιά, καινούργια…

Παίζετε έντεχνο μαζί με μουσικές μιας άλλης εποχής. Γιατί αυτός ο συνδυασμός και τι εκφράζετε μέσα από αυτόν;

Χριστίνα: Αυτό προέκυψε τυχαία από τις πρόβες. Δεν είχαμε ιδέα ότι θα καταλήξουμε σε κάτι ρετρό. Εκφράζει λίγο τη φύση μας, εκεί που συγκλίνουμε. Και το έντεχνο είναι η ανάγκη να είμαστε και πιο στην εποχή μας, να βάλουμε και σε αυτό κάπως την δική μας πινελιά.

Σοφία Β.: Το καλό είναι ότι είχαμε τέτοια ακούσματα από το σπίτι από τους γονείς μας και ίσως αυτό είναι που μας ώθησε να μας αρέσει αυτή η μουσική και να την αφουγκραζόμαστε.

Με την απλή μέθοδο των τριών λύνονται πολλά προβλήματα. Με το να υπάρχετε ως σχήμα «ΜέθΩδος των Τριών» ποια δικά σας προβλήματα λύνετε, ως νέα κορίτσια που ασχολείστε με τη μουσική;

Χριστίνα: Νομίζω ότι η «ΜέθΩδος των Τριών» μας έχει λύσει το πρόβλημα της έκφρασης, μας έχει θρέψει την ανάγκη να δώσουμε τη δική μας πινελιά, όσο μικρή και να είναι, στη μουσική, να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για επικοινωνία, να συμμετέχουμε σε ένα αλισβερίσι συναισθημάτων.

Το όνομα πώς προέκυψε:

Σοφία Κ.: Ψάχναμε καιρό και δεν βρίσκαμε κάτι. Λέγαμε στην αρχή «τρεις εξαμαρτείν», «Μετά την άνοιξη», «Από την μια άκρη στην άλλη» επειδή ενώναμε τα δυτικά και τα ανατολικά της πόλης με την Μύκονο, από την οποία προέρχομαι εγώ. Το τελικό μας όνομα κλείνει μέσα τις ποιότητες και των τριών μας. Η Χριστίνα σπουδάζει μαθηματικός, το λογοπαίγνιο με το ωμέγα παραπέμπει στην «ωδή» και την Σοφία Β. που είναι μουσικός και το φιλολογικό κομμάτι είναι για μένα, που σπουδάζω φιλολογία.

Ποιο τραγούδι, από αυτά που συνήθως λέτε, θα αφιερώνατε η μία στην άλλη;

Σοφία Β.: Θα πω το «Ας ερχόσουν για λίγο» που το αφιερώνω και στις δύο, γιατί ήταν το πρώτο τραγούδι που κάναμε και μας ένωσε και το ηχογραφήσαμε στην αρχή.

Χριστίνα: Θα αφιέρωνα στην Σοφία Κ. το «Ξύπνα, αγάπη μου» της Βάνου, στο οποίο μπορεί και αφήνεται στον αυθορμητισμό της, αυτοσχεδιάζει και εκτονώνει τα τζαζ στοιχεία που έχει αρχίσει να έχει πολύ έντονα. Είναι γλυκό και τσαχπίνικο τραγούδι, όπως εκείνη.

Σοφία Κ.: Θα αφιέρωνα και στις δύο το «Η καρδιά σου θα γίνει χρυσή» του Τσιτσάνη, γιατί το πήραμε στην αρχή όπως ήταν, το σεβαστήκαμε πολύ και μετά από ένα σημείο αφεθήκαμε όλες και του αλλάζουμε τα φώτα!

Με ποιους καλλιτέχνες έχετε συνεργαστεί;

Χριστίνα: Συνεργαστήκαμε με τον Κώστα Λειβαδά στην «Βεντέτα». Ήταν πολύ όμορφη στιγμή. Να φανταστείς εκείνη την βραδιά έκαναν guest η Τσαλιγοπούλου, η Ασλανίδου και εμείς! Ήταν λίγο σοκ! Μας έδωσε πολύ χώρο ο Κώστας Λειβαδάς πάνω στην σκηνή, με σεβασμό και όρεξη. Μας έδωσε ώθηση να τολμήσουμε πολλά πράγματα όπως π.χ. να κάνουμε και μόνες μας εμφάνιση στην ίδια μουσική σκηνή.

Αν ποτέ έμπαινε και τέταρτο μέλος, πώς θα λεγόσασταν;

«Σύνθετη ΜέθΩδος των Τριών»!

Info

Το σχήμα «ΜέθΩδος των Τριών» θα εμφανιστεί σύντομα στο Δείπνο της Άνοιξης που οργανώνει η Γειτονιά της Σβώλου ενώ τα καλοκαιρινά σχέδια των κοριτσιών περιλαμβάνουν προς το παρόν Λήμνο και Σύρο.

Η σελίδα τους στο facebook