Το σχήμα από τα Γρεβενά που μας ξεσηκώνει
Συνέντευξη: στην Κική Μουστακίδου
Θαύμαζα πάντα τους ανθρώπους που εντοπίζουν το πάθος τους ελεύθερο στη φύση και αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι από τη ζωή τους σε αυτό. Με τους Manitarock συνέβη αυτό ακριβώς. Ανακάλυψαν την αγάπη τους για τα μανιτάρια και την συνδύασαν με τον ανεξάντλητο έρωτα που νιώθουν για την μουσική.
Είναι όλοι τους μέλη των Μανιταρόφιλων Ελλάδας και συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, συγγραφέας έξι βιβλίων με θέμα τα μανιτάρια, είναι ο πρόεδρος. Η έδρα τους είναι τα Γρεβενά και φροντίζουν εδώ και χρόνια να καλλιεργούν στην πόλη τους μια κουλτούρα που επικεντρώνεται στο εκλεκτό φαγώσιμο: με φεστιβάλ και πανελλήνιες γιορτές μανιταριών, τα Γρεβενά είναι η μανιταροπρωτεύουσα της Ελλάδας!
Το σχήμα που «μπερδεύει» επιτυχημένα την παραδοσιακή μουσική με τα ροκ στοιχεία κατάφερε να ξεσηκώσει το «Σάρωθρον», ερμηνεύοντας στο πατάρι του μαγαζιού το «Ανάθεμα τον αίτιο». Διαβάστε τα λόγια τους και απολαύστε το κομμάτι στο βίντεο που ακολουθεί.
Πώς συνδυάζονται τα μανιτάρια με τη μουσική;
Και οι τέσσερις είμαστε μανιταρόφιλοι, όχι απλά με την έννοια αυτού που αγαπάει τα μανιτάρια, αλλά με την έννοια των οργανωμένων μελών. Από εμάς ξεκίνησε το σύγχρονο φαινόμενο της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στην Ελλάδα. Το όνομά μας προέκυψε ως λογοπαίγνιο από έναν φίλο. Τον λέγαμε «Μανιταρό» επειδή το επίθετό του είναι Ρόβας και αυτός απάντησε «τότε εσείς είστε οι Manitarock». Στην εφηβεία μας όλοι ήμασταν μέλη σε ροκ σχήματα, μεγαλώνοντας αγαπήσαμε πολύ τα παραδοσιακά αλλά παρ’ όλα αυτά το ροκ βγαίνει στο παίξιμο και την έκφρασή μας.
Ο Γιώργος έχει γράψει έξι βιβλία για τα μανιτάρια, η Δέσποινα φτιάχνει πυρογραφίες και χειροτεχνίες με αυτά. Οι υπόλοιποι ασχολείστε με τα μανιτάρια και με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από τη συμμετοχή σας στο σχήμα;
Είμαστε συλλέκτες. Πηγαίνουμε με το αμάξι παρέα στο δάσος, κάνουμε συλλογή και μετά μαγειρεύουμε, πίνουμε και περνάμε ωραία.
Ποια μαθήματα διδάσκουν τα μανιτάρια στους ανθρώπους;
Τη συνεργασία και την συμβίωση. Τα μανιτάρια ανήκουν σε ένα ξεχωριστό βασίλειο, τους μύκητες. Οι περισσότεροι μύκητες συμβιώνουν με δέντρα, φυτά, πόες, γρασίδια προς αμοιβαίο όφελος. Τα μανιτάρια δίνουν στα δέντρα και τα φυτά νερό, επειδή όμως τα ίδια είναι ετερότροφα, δεν φωτοσυνθέτουν και χρειάζονται τα οργανικά τους συστατικά για να επιβιώσουν. Αυτά τα παίρνουν είτε μέσα από νεκρή οργανική ύλη, είτε από τα δέντρα με τα οποία συνεργάζονται. Έτσι λοιπόν μας δίνουν ένα μάθημα αλληλεξάρτησης και συνύπαρξης.
Με ποιους τρόπους συνοδεύετε την παραδοσιακή μουσική με την ροκ; Αφορά μόνο την εκτέλεση των κομματιών ή είστε και ροκ χαρακτήρες στη ζωή σας και στη σχέση σας με την μουσική:
Είναι και τα δύο. Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, όλα είναι ένα, εμείς έχουμε την ψευδαίσθηση του ξεχωριστού, άρα και οι μουσικές είναι όλες μία. Ας πούμε, κάποια ροκ, κλασικά τραγούδια που ταιριάζουν με δικά μας παραδοσιακά, ηπειρώτικα κομμάτια φαίνεται ξεκάθαρα ότι βασίζονται στις ίδιες κλίμακες, στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες μελωδίες. Εξάλλου, και τα ροκ έχουν γίνει παραδοσιακά στις μέρες μας στις χώρες που παίζονται επί δεκαετίες και η συνάφεια είναι προφανής. Όπου μας βγαίνει μια ροκ ένταση και ένα ροκ κόλπο, δεν διστάζουμε να το βγάλουμε στην επιφάνεια.
Το cd σας «Ουρλιάζοντας με τους λύκους» είναι ένα πειρατικό cd.
Είναι ηχογραφήσεις από ένα μαγαζί που παίζαμε στα Gρεβενά πριν από 15 χρόνια περίπου. Τα ηχογράφησε ένας τύπος και τα πουλούσε στα ΤΕΙ της Λάρισας με τον τίτλο που είχαμε δώσει στις εμφανίσεις μας: «Ουρλιάζοντας με τους λύκους». Έτυχε τότε να το ακούσει ένας συνεργάτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του είπε «Θανάση, υπάρχουν κάποιοι στα Γρεβενά που παίζουν και δικά σου τραγούδια και μάλιστα καλύτερα κι από σένα». Μας πήρε τηλέφωνο ο Θανάσης και μας βρήκε, ήρθε στα Γρεβενά και με την μεγαλοψυχία που τον διακρίνει είπε «ναι, πράγματι, τα παίζετε καλύτερα από μένα».
Έτσι προέκυψε η συνεργασία σας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου;
Ναι, αυτή ήταν η αφορμή. Μου ζήτησε να τραγουδήσω το μοιρολόι που ανοίγει τον δίσκο «Βραχνός Προφήτης». Μου είπε «βάλε την μελωδία εσύ», του άρεσε και έγινε η ηχογράφηση.
Τρολάρετε τα τραγούδια; Πώς χωρά για εσάς η έννοια του τρολ στη μουσική;
Αυτό προέκυψε με αφορμή ένα τελευταίο τραγούδι που βγάλαμε, τη «Βασιλίτσα». Πειράζω μια γυναίκα που παράτησε το χωριό και πήγε στο χιονοδρομικό κέντρο, στη Βασιλίτσα, να κάνει σκι, επιλέγοντας έναν άλλο τρόπο ζωής. Με αφορμή αυτό και το λογοπαίγνιο Μανιταρόκ – rock n (t)roll – το υιοθετήσαμε κι αυτό. Έχουμε καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να παριστάνουμε τους σοβαρούς ούτε τους κάποιους. Είμαστε αυτοί που είμαστε, αποδεχόμαστε τους εαυτούς μας και περνάμε καλά.
Γιατί τα Γρεβενά είναι η πόλη των μανιταριών;
Γενικά, τα Γρεβενά βρίσκονται ακριβώς στο όριο των δύο διαφορετικών κλιμάκων της χώρας μας, του μεσογειακού και του μεταβατικού – ηπειρωτικού. Έτσι μπορείς να συναντήσεις είδη που ευδοκιμούν και στα δύο. Πέρα από αυτό, έχει εκτεταμένα αγριοδάση, τον πλουσιότερο υδροφόρο ορίζοντα της χώρας άρα αντικειμενικά είναι μία από τις πιο προνομιούχες σε ποσότητα και σε ποικιλία περιοχές της χώρας. Αυτό όμως που την έκανε πόλη των μανιταριών είναι η δική μας ενασχόληση, που βγάλαμε στην επιφάνεια αυτόν τον πλούτο και με πολλούς τρόπους τον προωθήσαμε και τον κάναμε γνωστό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Στα Γρεβενά αυτή τη στιγμή είμαστε τρία συγκροτήματα με ονόματα μανιταριών: Manitarock, Αμανίτες και Ραμάρια (ένα είδος μανιταριού) που είναι τέσσερις έφηβοι της πόλης. Έχουμε κάνει τις μεγαλύτερες γιορτές που έχουν γίνει στον πλανήτη για τα μανιτάρια, και αυτό το διαβεβαίωσαν Ευρωπαίοι που ήρθαν και πήραν μέρος. Τα μανιτάρια δίνουν επισκεψιμότητα, προωθούν τον τόπο μας και τον κάνουν γνωστό παντού, αλλά είναι και πηγές εισοδήματος για εκατοντάδες πολίτες.
Τραγούδια για μανιτάρια έχετε;
Ναι, βέβαια. Στη «Νεράιδα», κάποια στιγμή λέει «μανιταράκι του βουνού». Ένα άλλο που ηχογραφείται είναι ένα κάλεσμα για την Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού: «ξωτικά, καλικαντζάροι μας επήρανε χαμπάρι, στων μανιταριών την πόλη, Γρεβενά θα ‘ρθουμε όλοι».
Info
Οι Manitarock είναι οι: Γιώργος Κωνσταντινίδης (φωνή, μπουζούκι, σύνθεση και στίχος), Δέσποινα Κλεισιάρη (φωνή, κρουστά), Στέργιος Κώττας (πλήκτρα), Δημοσθένης Κωνσταντινίδης (κρουστά).
Η σελίδα των Manitarock στο Facebook