Σε μια διαδραστική παιδική παράσταση γεμάτη ήχους στο Θέατρο Τ
Συνέντευξη:στην Κική Μουστακίδου
Η παράσταση «ο Κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων» της πολυβραβευμένης ομάδας «Κοπέρνικος» δεν κρύβεται από τα παιδιά, γιατί έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα. Αντιθέτως, τα πλησιάζει και τα προ(σ)καλεί να αναγνωρίσουν τους ήχους και να βοηθήσουν τον κύριο ΚΙΧ στο περιπετειώδες ταξίδι του, μακριά από την πόλη της Φασαρίας.
Αυτή την περίοδο, η διαδραστική παράσταση παρουσιάζεται το Θέατρο Τ (Φλέμινγκ 16, κάθε Κυριακή 12.00 & 15.00) και ο Δημήτρης Κρίκος, μαζί με τη Μαργαρίτα Νασιούλα, έχουν αναλάβει το ευχάριστο χρέος να ανέβουν πάνω στη σκηνή και να διευρύνουν τη φαντασία των παιδιών μέσα από ένα καλοκουρδισμένο έργο, που επιχειρεί να μάθει στους μικρούς μας φίλους να μην παρατούν τους στόχους τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.
Ο Δημήτρης, που τον απολαύσαμε πρόσφατα στην παράσταση – αποκάλυψη «Εισβολή» της ομάδας Mammals, ήπιε έναν καφέ μαζί μας στο Σάρωθρον και έτσι είχαμε την ευκαιρία να πούμε λίγα πράγματα παραπάνω για το πώς είναι να κάνεις παιδικό θέατρο και να νιώθεις σαν τους… Scorpions!
Κύριε Κιχ, μιλήστε μας για την περιπέτειά σας και γιατί αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την πόλη της Φασαρίας;
Ο κύριος Κιχ, όπως μου αρέσει να λέω, είναι ένας ενήλικας επαναστάτης με παιδική καρδιά. Αυτός ο άνθρωπος, αν και δεν μιλάει και δεν του αρέσει ο θόρυβος, ζει στην πόλη της Φασαρίας με ένα κακό αφεντικό πάνω από το κεφάλι του. Το χόμπι του, αυτό που αγαπάει, είναι να μαζεύει ήχους. Ήχους της φύσης, ήχους από τα ζώα, από όλα. Και αποφασίζει, εν τέλει, να ακολουθήσει το όνειρό του: παρατάει την καθημερινή του ζωή, τη δουλειά του στο εργοτάξιο για να πάει να μαζέψει ήχους στη φύση και το δάσος.
Στην παράσταση μιλάς καθόλου ή κάνεις μόνο σωματικό θέατρο και τα λόγια τα βάζει ο αφηγητής;
Ο κύριος ΚIX βγάζει μόνο κραυγές και ήχους. Λέξεις ή ομιλία δεν έχει. Στην ουσία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αφηγητής και ΚIX είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο αφηγητής (Μαργαρίτα Νασιούλα) είναι η φωνή και η ψυχή του κυρίου ΚIX και μαζί περνούν όλες αυτές τις δυσκολίες, μαζί ζούνε την ιστορία.
Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση. Με ποιους τρόπους ακριβώς συμμετέχουν τα παιδιά;
Τα παιδιά, μέσα από ερωτήσεις που τους κάνει ο αφηγητής, δίνουν κάποιες λύσεις στις κακουχίες που περνά ο κύριος ΚΙΧ και στην ουσία μπαίνουν απόλυτα μέσα στο έργο. Τον παροτρύνουν να μην τα παρατήσει, του λένε να σκαρφαλώσει από εδώ, να πηδήξει από εκεί, να σώσει την πριγκίπισσα. Εκτός όμως από διαδραστική, είναι και μια διδακτική παράσταση γιατί μαθαίνει στα παιδιά να πιστεύουν στα όνειρα και τους στόχους τους, τους μαθαίνει ότι αν επιμείνουν, σίγουρα κάποια στιγμή θα τα καταφέρουν.
Η πρόσκληση απευθύνεται σε παιδιά από 2,5 έως 9 ετών. Γιατί θεωρείς ότι θα το απολαύσει εξίσου και ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο παιδάκι;
Απευθυνόμαστε σε παιδιά του νηπιαγωγείου μέχρι τα παιδιά της Ε’ Δημοτικού. Η παράσταση, έτσι όπως είναι δομημένη, καλύπτει όλο αυτό το φάσμα από την άποψη ότι ούτε στους πολύ μικρούς φαίνεται κάτι άγνωστο που δεν καταλαβαίνουν, ούτε στους μεγάλους φαίνεται κάτι που δεν τους ενδιαφέρει.
Γιατί πιστεύεις ότι οι ήχοι συνεπαίρνουν τόσο πολύ τα παιδιά;
Τους αρέσει να αναγνωρίζουν τους ήχους, να το λένε φωναχτά και να είναι σωστό αυτό που λένε. Το διασκεδάζουν πάρα πολύ, δεν το περίμενα να έχει τόση ανταπόκριση ένας απλός ήχος.
Εσύ ποιους ήχους θα επέλεγες να κρύψεις μέσα σε ένα κουτί ώστε να τους παραδώσεις στις επόμενες γενιές;
Χμμμ! Ίσως ένας από τους ήχους που θα επέλεγα είναι ένας κι από τους ήχους της παράστασης. Ένας κόκκορας που λαλεί, το οποίο σηματοδοτεί μια καινούργια ημέρα, μια καινούργια αρχή. Αυτή την φρεσκάδα που νιώθουμε το πρωί και ξεκινάμε τη μέρα μας.
Εκτίμησες ξανά την αίσθηση της ακοής μέσα από αυτή την παράσταση και το πόσο σημαντική μπορεί να είναι;
100%! Πολλές φορές στη ζωή μας ακούμε πράγματα και γίνεται αυτό που λέμε «από το ένα αυτί μπαίνει κι από το άλλο βγαίνει». Πλέον μας έχουν γίνει όλα τόσο συνηθισμένα που δεν τα απολαμβάνουμε. Ακόμα και οι πιο απλοί ήχοι, ακόμα και το νερό που τρέχει, δεν μας κάνει εντύπωση. Αλλά αν κάτσουμε και το αναλύσουμε, θα αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι.
Πώς επιδρά σε έναν ηθοποιό η ενασχόλησή του με το παιδικό θέατρο; Πώς νιώθεις μετά το τέλος κάθε παράστασης; Υπάρχει διαφορά;
Τα παιδιά είναι ο πιο δύσκολος θεατής, γιατί δεν έχουν λόγο να σου πουν ψέματα. Τους αρέσει δεν τους αρέσει, θα στο πούνε. Αν καταφέρεις να τα κερδίσεις, τότε νιώθεις υπέροχα. Η διαφορά, σε σύγκριση με το θέατρο που απευθύνεται σε ενήλικες, είναι τεράστια. Είναι η αγάπη που εισπράττουμε στο τέλος. Σε περικυκλώνουν για να σε αγκαλιάσουν, να σε φιλήσουν. Πολλές φορές μεταξύ σοβαρού και αστείου λέμε «Σαν τους Scorpions νιώθουμε!».
Θυμάσαι μια παιδική παράσταση που είδες μικρός και σε ταρακούνησε, που την θυμάσαι μέχρι και σήμερα;
Επειδή έχουν περάσει αρκετούτσικα χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς παράσταση αλλά θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ να βλέπω θέατρο. Με κέντριζε. Δεν ήμουν από τα παιδάκια που θα αποσπούσα τους υπόλοιπους ή θα έκανα φασαρία. Ήθελα να δω όλο το έργο.
Πρέπει να είσαι και λίγο παιδί μέσα σου για να κάνεις θέατρο αυτή την εποχή;
Απόλυτα, γιατί τα παιδιά δεν έχουν τη αίσθηση του κινδύνου. Και πιστεύω ότι είναι ένας πολύ ριψοκίνδυνος χώρος το θέατρο από την άποψη της εργασιακής αποκατάστασης, αλλά και της έκφρασης και της έκθεσης του εαυτού μας.
Info
Η ομάδα Κοπέρνικος, με ιδρυτές τον Άγγελο Αγγέλου και την Έμη Σίνη, γνωστή τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση της στον χώρο του θεάτρου για παιδιά (παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κ.α.) παρουσιάζει την παράσταση:
“Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΙΧ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΟΥΤΙ ΤΩΝ ΗΧΩΝ” στο Θέατρο Τ (Φλέμινγκ 16)
Το Facebook event της παράστασης
Παραστάσεις: Από την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, και κάθε Κυριακή, με δύο παραστάσεις, στις 12:00 & στις 15:00
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Κρατήσεις θέσεων: 2310 854 333
Ηλικίες: Από 2,5 έως 9 ετών
Διάρκεια: 55 λεπτά
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6985028588)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κρίκος, Μαργαρίτα Νασιούλα
Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου – Έμη Σίνη
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Ομάδα Κοπέρνικος & Γιωργής Σφυρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Ομάδα Κοπέρνικος
Επιμέλεια μουσικής- Ήχοι: Άγγελος Αγγέλου
Βοηθ. Οργάνωσης παραγωγής: Μαργαρίτα Τζαννέτου
Φωτογραφίες: Σοφία Γκορτζή
Αφίσα: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Trailer: