Χρύσα Κατσαρίνη – Δημήτρης Δούκογλου: Το «Χρυσό Δουκάτο» του Stand Up Comedy

Ακομπλεξάριστα υπέροχοι και με αστεία στις αποσκευές τους

Είναι γεγονός πως η σκηνή του Stand Up Comedy στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνθιση. Δύο άξιοι εκπρόσωποί της, δύο «λουλούδια» της (τι ανθίζει συνήθως; Τα λουλούδια. Άρα άνθιση και λουλούδια, καταλαβαίνετε) πέρασαν από το Σάρωθρον για έναν πρωινό καφέ με το που πάτησαν το πόδι τους στη Θεσσαλονίκη, στον τερματικό σταθμό της περιοδείας τους στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Χρύσα Κατσαρίνη και ο Δημήτρης Δούκογλου, γνωστοί ως το «Χρυσό Δουκάτο», θα παρουσιάσουν την stand up παράστασή τους στο Μαιευτήριο Comedy Club (Βαλαωρίτου 19, 2ος όροφος) το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 21.30 (ώρα προσέλευσης). Λόγω της μεγάλης ζήτησης, προστέθηκε και μία έξτρα απογευματινή παράσταση την ίδια μέρα, με ώρα έναρξης στις 20.00 και ώρα προσέλευσης στις 19.00.

Κοινώς, η φάση είναι τρέξτε για να προλάβετε, αλλά πρώτα καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε τη συζήτηση με ένα κορίτσι που γεννήθηκε στην Καβάλα και ένα αγόρι που είδε το πρώτο φως (γεννήθηκε δηλαδή, αλλά πιο λυρικά) στη Θεσσαλονίκη. Μας αυτοπαρουσιάζονται μέχρι να σπάσει ο πάγος, μας απαντούν σε εύλογες και μη απορίες και μας ανοίγουν την όρεξη για γέλιο μέχρι δακρύων.

Υπάρχει ένα θέμα πάντα με τους κωμικούς. Να ξεκινάς να συνομιλείς μαζί τους κωμικά, προβοκατόρικα ή να το αφήνεις για το τέλος; Τι προτιμάτε;

Χρύσα: Συνήθως οι περισσότεροι έχουν την τάση να θεωρούν ότι «έτσι επικοινωνούν αυτοί. Οπότε, κάτσε να τους πω ένα αστείο για να ξεκινήσουμε». Δεν πάει έτσι. Το ωραίο αστείο είναι αυτό που προκύπτει χωρίς να το περιμένεις, στη συζήτηση μέσα. Και το καλό είναι να μην έχεις απαιτήσεις από τους κωμικούς να σε διασκεδάσουν όταν πας για καφέ, που βρίσκονται δηλαδή εκτός δουλειάς.

Ποιοι είστε λοιπόν, Χρύσα και Δημήτρη;

Χρύσα: Να κάνουμε αυτό το περίεργο που μιλάνε για τον εαυτό τους στο γ’ ενικό; Που είναι δείγμα ψυχασθένειας;

Δημήτρης: Θα μιλήσω εγώ για τη Χρύσα για να μιλήσει αυτή για μένα. Λοιπόν, η Χρύσα είναι stand up κωμικός. Έχει σπουδάσει υποκριτική και διαιτολογία στη Θεσσαλονίκη. Κάνει stand up comedy 4, 5 χρόνια και κάνει και πολλά YouTube videos. Τώρα κάνει το «ΧΙΚ!» και θα ξεκινήσει δύο καινούργιες εκπομπές, πάλι στο YouTube. Είσαι κάτι άλλο;

Χρύσα: Είμαι πολλά άλλα, Δημήτρη μου! Λοιπόν, ο Δημήτρης είναι stand up comedian και επίσης είναι πάρα πολλά άλλα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι μεγαλωμένος στον Καναδά και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και σχεδιάζει comics πάρα πολύ ωραία, στη σελίδα του μπορείτε να τα βρείτε όλα. Επίσης, παρουσιάζει το Stand Up Science. Είναι YouTuber. Κάνει το «Sex with Doukoglou», που είναι μια εκπομπή όπου μιλάμε για το σεξ, όχι μόνο κωμική αλλά και ενημερωτική για τα παιδιά που παρακολουθούν και ακόμα δεν έχουν τις εμπειρίες που έχει ένας ενήλικας. Αυτά πάνω κάτω είμαστε!

Έχουμε ένα κορίτσι που γεννήθηκε στην Καβάλα και ένα αγόρι που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της περιοδείας σας, ξαναγυρνάτε στον τόπο του εγκλήματος. Προσφέρει ο τόπος καταγωγής σας υλικό για κωμωδία;

Δημήτρης: Ποτέ δε σκέφτηκα τη γέννησή μου σαν έγκλημα! Γενικά καλά μου ‘χει πάει… Έχω ζήσει πολύ λίγο στη Θεσσαλονίκη και πολύ περισσότερο στο Μόντρεαλ και την Αθήνα, οπότε δεν έχω πολλές εμπειρίες εδώ.

Χρύσα: Κοίτα, είναι πολύ γόνιμο πεδίο η οικογένειά σου, οι άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσες. Και προφανώς ο παραλογισμός της ελληνικής οικογένειας είναι έμπνευση. Έχω πάρα πολλά κείμενα για τη μητέρα μου, τα οποία τα είπα μπροστά της και μπροστά σε κόσμο. Πάντα λέει «άντε, μη με βάζεις», αλλά όταν τα ακούει είναι «αχ, βρε Χρύσα» και κοιτάζει το κοινό σαν να λέει «εγώ είμαι αυτή»

Χρύσα, γιατί είναι λιγότερες οι γυναίκες στο Stand Up Comedy;

Δημήτρης: Γιατί, Χρύσα, γιατί; Τι τους έχεις κάνει;

Χρύσα: Τις απειλώ όταν ξεκινάνε! Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε να βάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες. Έχουμε πολλά καινούργια κορίτσια και είναι πολύ καλά, έχουν πολλές προοπτικές και το χαιρόμαστε, γιατί όντως χρειάζονται. Δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα γιατί έχουμε τόσο λίγες…

Δημήτρης: Γιατί ζούμε στην πατριαρχία! (και χτυπάει το χέρι στο τραπέζι)

Χρύσα: Γιατί ζούμε στην πατριαρχία, όπως λέει και ο φίλος φεμινιστής, Δημήτρης Δούκογλου! Τις πρώτες φορές που ανέβαινα στη σκηνή ζήλευα πολύ, γιατί οι άντρες χαίρουν άμεσης αποδοχής. Ανεβαίνουν στη σκηνή και ο κόσμος λέει «α, θα γελάσουμε». Εγώ όταν ανέβαινα στη σκηνή έπρεπε να αποδείξω με αγώνα ότι είμαι αστεία. Δηλαδή, ήταν «α, τελικά δεν είναι μόνο για να πλένουν πιάτα. Είπα θα μου μαγειρέψει, αλλά όχι, τελικά λέει και αστεία!».

Δημήτρης: Και κρίνονται επίσης πολύ από την εμφάνιση, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Είναι διττό αυτό. Αν είναι πολύ εντυπωσιακή μια γυναίκα, λένε « τι να μας πει αυτή; Παραείναι όμορφη». Αν είναι άσχημη, «τι να μας πει; Παραείναι άσχημη». Έχουμε πολλές καινούργιους κωμικούς, που φέρνουν κείμενα που δεν έχουν ακουστεί. Η Χρύσα, ας πούμε, έχει ένα κείμενο για την επίσκεψη στο γυναικολόγο και είναι πολύ αστείο. Δε χρειάζεται να έχεις πάει στο γυναικολόγο για να γελάσεις. Οι άντρες φοιτητές που ξεκινάνε στα 20 καταλήγουν να λένε «δεν έχω γκόμενα, δε βρίσκω γκόμενα». Έχω ακούσει τα ίδια και τα ίδια σε κείμενα, ενώ μια καινούργια οπτική είναι πολύ πιο φρέσκια.

Εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δε ξέρουν τι ακριβώς είναι το Stand Up Comedy, πώς θα τους το εξηγούσατε; Με τι το μπερδεύουν συνήθως;

Δημήτρης: Υπάρχουν πολλοί που παίρνουν τον τίτλο του stand up και κάνουν κάτι που δεν είναι καθόλου αυτό. Οπότε, ο κόσμος το μπερδεύει με κακές παραστάσεις που δε γελάει κανείς.

Χρύσα: Ή νομίζουν ότι ο κωμικός ανεβαίνει στη σκηνή και κοροϊδεύει το κοινό. Στις πρώτες παραστάσεις μας θυμάμαι ότι τα πρώτα τραπέζια ήταν άδεια, το φοβούνταν.

Δημήτρης: Αλλά στην ουσία το Stand Up Comedy είναι ένας κωμικός μονόλογος που στόχο έχει πρώτα και κύρια να κάνει το κοινό να γελάσει. Και είναι κάτι που το βιώνεις, δεν έχει καμία σχέση με το να βλέπεις βίντεο με stand up στο YouTube.

Stand Up Science. Πώς χωράει η επιστήμη στο stand up και ποια είναι πάνω κάτω τα θέματα;

Δημήτρης: Στο Stand Up Science κυρίως παίζουν επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι κωμικοί. Οι παραστάσεις και τα κείμενα είναι για κοινό που δεν είναι επιστημονικό. Γίνεται για να δείξουμε το πώς η επιστήμη και η επιστημονική διεργασία είναι σημαντικά. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος δεν έχει όρεξη, διάθεση και χρόνο να καθίσει να διαβάσει επιστημονικά papers. Οπότε ένας επιστήμονας κάνει αυτή τη μετάφραση και το κάνει και με διασκεδαστικό τρόπο.

Πότε παλιώνει ένα αστείο;

Χρύσα: Είναι ο μεγάλος πόνος μας! Υπάρχουν αστεία που τα λέω και πεθαίνει η ψύχη μου. Παίρνουν πολλά γέλια, δεν μπορώ να τα πετάξω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει να πληρώσω το ενοίκιό μου, οπότε πρέπει να πω τα αστεία που λειτουργούν. Αν ήταν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα και μπορούσαμε να επιβιώσουμε πιο εύκολα, κάνοντας αυτό το επάγγελμα, θα είχα ελευθερία.

Δημήτρης: Έχει δύο πλευρές. Πότε παλιώνει για τον κόσμο και πότε για τον κωμικό. Κάνει έναν κύκλο για σένα, ως κωμικό, το αστείο. Στην αρχή το δουλεύεις, το ψάχνεις και είναι ίσως η περίοδος που εσύ δεν το πιστεύεις. Μετά είναι που το έχεις βρει, το εμπιστεύεσαι και είναι η εύρωστη περίοδός του. Ώσπου κάποια στιγμή το έχεις πει τόσες πολλές φορές, που πλέον δεν ακούς τι λες. Απλά μιλάς μηχανικά, σαν να πατάς κασέτα και το κοινό το καταλαβαίνει αυτό.

Τι κάνεις αν βρεθείς σε σχέση όπου το έτερον σου ήμισυ δεν έχει χιούμορ;

Χρύσα: Δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Το καταλαβαίνω στο πρώτο ραντεβού. Αν δεν γελάω, δεν υπάρχει δεύτερο. Δεν μπορώ να επιβιώσω σε μια τέτοια σχέση. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ στο χιούμορ.

(Ο Δημήτρης, τριγυρνώντας σε κάποιον δρόμο της Θεσσαλονίκης, ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει πώς κάποιος μπορεί να κάνει σχέση με άνθρωπο που δεν έχει χιούμορ…)

THE END

Info

Χρύσα Κατσαρίνη – Δημήτρης Δούκογλου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (ΔΙΠΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ)
ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ COMEDY CLUB
Βαλαωρίτου 19, 2ος όροφος
Είσοδος 7€
Κρατήσεις στο 6941 490 402
και ψηφιακά στο http://www.maieftiriocomedy.gr/reserve
Χρύσα Κατσαρίνη facebook page (βρείτε τα βίντεο της στο YouTube: Comedy Lab)
Δημήτρης Δούκογλου facebook page (βρείτε τα βίντεο του στο YouTube Channel: DukeOGlue)