Γιάννης Κότσιρας: «Για την αλήθεια των τραγουδιών μέσα στην εποχή του ψέματος»

Το Σάββατο 1 Απριλίου θα τον απολαύσουμε στην Θεσσαλονίκη

 

Συνέντευξη: στην Κική Μουστακίδου

Ο Γιάννης Κότσιρας διανύει την τρίτη δεκαετία της μουσικής του πορείας με την συνέπεια που τον διακρίνει ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του δίσκου «Ψεύτης Καιρός» θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε το Σάββατο 1 Απριλίου στο Fix Factory Of Sound (26ης Οκτωβρίου 15), σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ένταση και κέφι, δομημένο με νέα αλλά και παλιότερα τραγούδια. Στο πλευρό του θα βρίσκεται η νεαρή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, Βιολέτα Ίκαρη.

Το πρόσφατο, πολυσυλλεκτικό άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα υπογράφουν αγαπημένοι δημιουργοί του παρελθόντος αλλά και νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που χαράζουν σταδιακά το δικό τους μονοπάτι. Ένα κομμάτι που κατάφερε ήδη να αγαπηθεί πολύ είναι το «Κάθε φορά» (Μουσική: Σταύρος Σιόλας, Στίχοι: Σταύρος Σταύρου).

Με έναν στίχο από αυτό το κομμάτι, και με έναν προβληματισμό σαν ελαφρύ αναστεναγμό, ξεκινήσαμε την κουβέντα μας.

«Κάθε φορά που τελειώνει ο κόσμος να με κρατάς απ’ το χέρι σφιχτά». Ζούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς τελειώνει, βρισκόμαστε συνεχώς στο χείλος ενός γκρεμού. Τι μας κρατάει ακόμα όρθιους, ζωντανούς;

Κι εγώ την ίδια απορία εκφράζω πολλές φορές. Η εικόνα γύρω μας είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη. Πόλεμοι σε εξέλιξη, πόλεμοι σε προετοιμασία, διχασμός, ρατσισμός, φανατισμός… Ειλικρινά κι εγώ δεν ξέρω τι είναι αυτό που μας κρατάει αισιόδοξους. Ίσως το ότι ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα. Ίσως το ότι ελπίζουμε πως όσο και να σκοτεινιάζει κάποια στιγμή θα ανατείλει.

«Και όλα όσα γράφουν τα βιβλία, παζάρι σε φασιστικές κραυγές». Το πολιτικό τραγούδι αγγίζει τον κόσμο; Μπορεί να του καλλιεργήσει εκ νέου την ελπίδα που έχει χάσει;

Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω πως ο σύγχρονος πολιτικός λόγος στο τραγούδι μπορεί να καλλιεργήσει την ελπίδα. Η ελπίδα χάθηκε ακόμη και από αυτούς που την ποτίσανε. Το παλιό πολιτικό τραγούδι όμως μπορεί ακόμη να ζωντανεύει γιατί γράφτηκε σε μια εποχή αγνών πολιτικών πιστεύω και αγώνων. Η απογοήτευση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη που μόνο πράξεις μπορούν να ανατρέψουν αυτόν τον σκοταδιστικό φανατισμό που μας έχει κατακλύσει. Αν σε κάτι μπορεί να βοηθήσει το σύγχρονο πολιτικό τραγούδι είναι να ωθήσει σε δράση. Από μόνο του όμως δεν πιστεύω πως μπορεί να ανατρέψει την ψυχολογία.

Γιατί η μουσική σας παράσταση χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη; Τι είναι αυτό που θα δυσκολευτούμε να προβλέψουμε;

Υπάρχει ένα σημείο του προγράμματος στο οποίο γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ των μουσικών όπου ανοίγουμε ένα τραγουδιστικό διάλογο. Αυτό κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα καταλήξει…

Στο νέο σας δίσκο, με τον τίτλο «Ψεύτης Καιρός», συνεργάζεστε με δημιουργούς διαφόρων ηλικιών που σέβονται το ερμηνευτικό σας ύφος και εσείς σέβεστε το στίγμα τους. Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τους συνεργάτες σας για αυτόν τον δίσκο και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε συνολικά να επικοινωνήσετε στον κόσμο;

Η αλήθεια είναι πως δεν διάλεξα συνεργάτες για τον “Ψεύτη Καιρό”. Διάλεξα τραγούδια από τους φίλους που μου προσέφεραν με πολύ χαρά. Τα υποψήφια τραγούδια ήταν τόσα πολλά που ειλικρινά θα μπορούσαν να γίνουν 2-3 CD. Έτσι και με μεγάλη δυσκολία επέλεξα ως πρώτη προσπάθεια τα τραγούδια που συγγενεύουν μουσικά μεταξύ τους. Έτσι ώστε το τελικό μήνυμα του άλμπουμ να είναι η αλήθεια των τραγουδιών μέσα στην εποχή του ψέματος.

Ποιο τραγούδι του νέου δίσκου αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς να ξεχωρίσω κάποιο ιδιαίτερα. Όλα σημαίνουν κάτι ξεχωριστό για μένα. Ίσως η πιο προσωπική στιγμή του CD που είναι το τελευταίο τραγούδι, το «Θα ‘μια κοντά σου», να είναι και το πιο ιδιαίτερο καθώς είναι ένα μοίρασμα πολύ εσωτερικών σκέψεων που είχα για τον πατέρα μου.

Μετράτε 27 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Υπάρχει κάποιο απωθημένο στη λίστα των επιθυμιών σας; Κάτι που θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν το καταφέρατε ακόμα;

Δεν θα το έλεγα. Νιώθω αρκετά πλήρης με όσα έχω κάνει στη μουσική. Αυτό που αισθάνομαι ίσως την ανάγκη να κάνω είναι να προτείνω καινούριους ανθρώπους στο χώρο. Να κάνω δηλαδή λίγο στο πλάι ανοίγοντας δρόμο για καινούρια πρόσωπα. Αυτός είναι ένας στόχος που θα ήθελα να τον προσπαθήσω από εδώ και πέρα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας μετά την Θεσσαλονίκη;

Ο “Ψεύτης Καιρός” δεν είναι απλά ένα καινούριο CD. Είναι ένα project που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2018. θα γυρίσουμε όλο τον κόσμο και ευελπιστώ στα τέλη του 2018 να κυκλοφορήσω το 2ο μέρος αυτής της συλλογής. Προς το παρόν συνεχίζω την μίνι αυτή περιοδεία στην Ελλάδα στην Αμερική και στην Αυστραλία και ετοιμάζω και την καλοκαιρινή μου πρόταση. Οι επόμενοι λοιπόν σταθμοί είναι στις 21 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, στις 29 Απριλίου στον Πειραιά στο Κρεμλίνο και στις αρχές του Μάη στην Μελβούρνη. Αυτά είναι ανακοινώσιμα προς το παρόν.

Info

Γιάννης Κότσιρας
«Ψεύτης Καιρός» ..κι απρόβλεπτος!
Μαζί του η Βιολέτα Ίκαρη
Σάββατο 1 Απριλίου 2017
Fix Factory of Sound

Facebook event της παράστασης

Μαζί του επί σκηνής, όπως πάντοτε, μία παρέα εξαιρετικών μουσικών: Άκης Κατσουπάκης: πλήκτρα, Άκης Γαβαλάς: τύμπανα, Γιάννης Γρυπαίος: μπάσο, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Κώστας Μιχαλός: κιθάρα.
Στην επιμέλεια του ήχου ο Στρατής Καραδημητράκης και ο Λάμπρος Μπούνας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ/ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2310.500670
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 13€ (προπώληση ορθίων) – 15€ (ταμείο) – 25€ (καθήμενοι με ποτό)
Προπώληση και στο Σάρωθρον