«Η Βόμβα θα σκάσει στις 14 του Φλεβάρη στο 8ball»

Είναι ο Μπάμπης και ο Μπατμανίδης.

Είναι η δική μας γιορτή την ημέρα των ερωτευμένων. Είναι το απάγκιο των άμαχων και αδύναμων καψούρηδων. Με άλλα λόγια, ορκίζεται στην συμπαντική συνειδητότητα και υπόσχεται οριστικό ξεχρέωμα των ερωτικών σας χρεών.

Εμείς συναντηθήκαμε ακούσια και καρμικά, ενώ στην πορεία ανακαλύψαμε τον κοινό τόπο των παιδικών μας χρόνων. Είμαι η ¨Παρασκευή¨ του και είναι η λάθος ώρα μου στο ξυπνητήρι. Αυτή τη φορά, δώσαμε ραντεβού στο Σάρωθρον για τον δεύτερο καφέ της ημέρας και καταγράψαμε την πορεία της συζήτησης μας. Εσείς, διαβάστε υπεύθυνα!

Τι καινούργιο θα δούμε φέτος στο live;

Σίγουρα όχι την Κατερίνα… χαχα λέμε και κανά τέτχιο διότι σήμερα όσο τίποτε άλλο, ο κόσμος έχει ανάγκη το γέλιο. Παρόλα αυτά το concept όπως και κάθε φορά αποτελεί έκπληξη (και για μας). Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς τίποτα, γιατί άμα μάθει… δεν θα έρθει.

Η αφίσα δεν μαρτυράει τι θα συμβεί ;

Ο καθένας κανονίζει την πορεία του, πλάθει στο μυαλό του μία κατάσταση φαντάζεται μια ιστορία

Τάζεις, όμως, ότι θα διαγράψεις ερωτικά χρέη…

Αυτό εννοείται… Όποιος έρχεται στα live του Μπατμανίδη, φεύγει ξεχρεωμένος. Τα έχει αφήσει όλα πίσω του, φεύγει κομμάτια, φεύγει στα τέσσερα.

Και ενίοτε ζευγαρωμένος….

Ναι, συμβαίνει κι αυτό τα τελευταία χρόνια. Κάτι δεν κάνουμε καλά μάλλον. Αποτύχαμε στο να αποτύχουμε, αποτύχαμε στο να αποζευγαροποιήσουμε τον κόσμο. Φαίνεται, όμως, πως η ύψιστη μας αποστολή είναι ακριβώς αυτό: να ζευγαρώσουμε, εν τέλει, τον κόσμο, να τον σμίξουμε.

Ο πονεμένος τι θα κάνει, που θα έρθει στο live;

Θα βρει στοργή ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη που θα τον βοηθήσει να ρευτεί και να χωνέψει μια ερωτική απογοήτευση που πριν δεν καταπινόταν με τίποτα

Θα ακούσουμε καινούργια τραγούδια στις 14 Φλεβάρη;

Ασφαλώς…Αυτό είναι το ίδιον της ορχήστρος μας, πάντα διαφοροποιημένο πρόγραμμα σύμφωνα με την αυτορρύθμιση της αγοράς… Διαθέτουμε και μηχάνημα Pos (γένεν αυτό)

Tι γίνεται με τις μικρές εισαγωγές πριν τα τραγούδια σου; Τις προετοιμάζεις;

Δεν έχω γράψει ποτέ κείμενο! Γεμίζω το πρόγραμμα, παραγγέλνοντας ποτό στον σερβιτόρο από το μικρόφωνο. Με λίγα λόγια, πίνω πολύ για να γεμίζω τα κενά. Τώρα που το σκέφτομαι, θα αρχίσω να παραγγέλνω κοκτειλούχα, με δοσολογίες και συνδυασμούς ποτών, για να περνάει περισσότερη ώρα.

Δηλαδή αν το κάθε μέλος των BBC ήταν ποτό, ποιο θα ήταν ο καθένας;

Οι περισσότεροι είναι ουίσκάκηδες, εγώ τζιν, ο ντράμερ ρούμι και ο Άρης ο άλλος μπουζουκτσής , είναι Αθηναίος… δεν πίνει. Κάποτε στο δελτίο τύπου έβαζα τι όργανο παίζει ο καθένας και τι ποτό πίνει. Τώρα σκέφτομαι να βάλω και τι ζώδιο είναι.

Ποιο τραγούδι σου είσαι;

Σύμφωνα με παλαιότερη ανάλυση της Κικής Μουστακίδου στο Newsfish, είμαι η ¨Σιδηρά Κυρία¨, Παρθένος γαρ.

Εμείς τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά ας τα πούμε και στον κόσμο… Πριν πόσα χρόνια συστηθήκατε στον κόσμο και ποια η αφορμή αυτού;

Ξεκινήσαμε με το πρώτο μνημόνιο ακριβώς. Είμαστε ¨μνημονιακή¨ μπάντα. Και δεν σου κρύβω ότι ανησυχούμε για τις εξελίξεις, φαίνεται ότι έρχεται η ανάπτυξη και τι θα απογίνουμε. Θα βγούμε στις αγορές και ως μπάντα δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης, αφού ο κόσμος θα έχει λεφτά να πάει στα κανονικά μπουζούκια. Τι να τον κάνεις μετά τον Μπατμανίδη; Ενώ τώρα είμαστε ένα σύμπτωμα της εποχής, σκέψου μπουζούκια με ΠΑΣΟΚ, μπουζούκια με ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά.

Πως βρεθήκατε όλοι αυτοί οι μουρλοί μαζί;

Στα καφενεία ζυμώθηκε η μπάντα. Σαν παιδομάζωμα ένα πράγμα. Με βάση το τι ξέρει ο καλλιτέχνης, ενσωματώνεται. Από τα κάτω στρώματα στηθήκαμε.

Από το λαό δηλαδή…

Ακριβώς, ανάλογα με τις ανάγκες σε μουσικούς, ότι ξέρει ο καθένας έρχεται και το παίζει. Ο ένας έφερνε τον άλλο.

Οι στίχοι και η μουσική είναι δικά σου;

Αυτό δεν το πιστεύει κανένας, εν τω μεταξύ.

Αφού έχεις εξομολογηθεί ότι δεν ξέρεις μουσική…

Άλλο αυτό. Ούτε εσείς που με ακούτε ξέρετε. Πολλά πράγματα δεν χρειάζεται να τα ξέρεις για να τα εφαρμόσεις.

Έτσι, θα μπορούσες να κυκλοφορήσεις και ποιητική συλλογή, που θα διδάσκεται στα σχολεία και θα λένε τα παιδιά «πάλι Μπατμανίδης έπεσε στα κείμενα»…

Μου είχε γίνει πρόταση στο παρελθόν αλλά… ξέχασα. Άλλωστε κάθε τραγούδι μας είναι και ένα μάθημα. Έτσι μπορείς να φτιάξεις πρόγραμμα. Για παράδειγμα, πρώτη ώρα Φυσική, βάζεις το «Για σένα μόνο, εγώ γυρίζω τον χωρόχρονο», δεύτερη ώρα Αστρονομία «Εγώ Αυγερινός κι εσύ η Πούλια εγώ ντομ περινιόν κι εσύ η Τζούλια», τρίτη ώρα Γαλλικά με το «Φουα-κραχ», τέταρτη ώρα οικονομικά με το «Της Αγάπης σου τα Σπρεντ», πέμπτη ώρα Γεωγραφία με «Την Καραϊβική» και κλείνεις με αγωγή του πολίτη με το «Μη μου σπας τ’ αμάξι γλυκέ μου αναρχικέ είμαστε εντάξει»

Εγώ πάντως έχω οραματιστεί μια διαδήλωση με μπλουζάκια BBC, όπου θα διαμαρτυρόμαστε για κάτι που δεν θα ξέρουμε.

Να σταματήσει να τραγουδάει αυτή η μπάντα θα μπορούσε να είναι το αίτημα. Να μια καλή αφορμή να διατρανώσει ο κόσμος την αντίθεση του σ αυτό το αίσχος.

Τώρα που έζησες την πρωινή ζώνη στο ραδιόφωνο, ποιο είναι το επόμενο μεράκι σου;

Οι τιράντες… Πέρα από την πλάκα, αυτό είναι ένα δίπολο. Από τη μία, είμαστε οι ευνοημένοι της ανεργίας, αφού ο κόσμος δεν δουλεύει για να ξυπνήσει πρωί κι έτσι έρχεται στα live μας. Από την άλλη, δεν ξυπνάει το πρωί για να πάει στη δουλειά κι έτσι δεν ακούει πρωινό ραδιόφωνο.

Ποιο τραγούδι θα αφιέρωνες στον Τσίπρα, αν ερχόταν στο live σου, εκτός των προφανών;

Σίγουρα τον «Άνεργο Αντρέα». Αφενός, λόγω του προφανούς του ονόματος «Αντρέας», και αφετέρου επειδή αυτός είναι η πραγματική φιγούρα που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Είναι ο άνθρωπος που όλοι θα θέλαμε να είμαστε, να περνάμε καλά, να έχουμε την ξεγνοιασιά του, να έχουμε όλο αυτό το lifestyle. Είναι η Ελλάδα που, ίσως, οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, γι αυτό ήταν πλασμένος, τώρα πως έμπλεξε έτσι…

Στη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Είχα γράψει ένα ποίημα για τη Ζωή, τότε με το περιβόητο περιστατικό. Λεγόταν «Φούιτ», αλλά δεν το μελοποίησα ποτέ.

Φοβήθηκες μη σε πάρει χαμπάρι και ξεκινήσει τις μηνύσεις;

Μπα, όχι. Στην πραγματικότητα δεν ήθελα να προκαλέσω την Αθήνα τόσο άμεσα. Λεξικά, γλωσσικά σχήματα και τέτοια. Θα λέγαμε ότι πάθαμε φούιτ και θα μας έφερναν… τοστ.

Στη Ραχήλ τι θα αφιέρωνες;

Ραχήλ, αγαπάμε Ραχήλ και αφιερώνουμε τον «Πανικό»: «Αχ, μωρό μου, αυτό το μίνι, δίνει παίρνει, παίρνει δίνει. Στίχοι για ποιητικές συλλογές.

Στον Κούλη;

Την ταινία «Ας περιμένουμε οι γυναίκες». Όλη. Για να κατανοήσει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μετατραπεί από κόμμα αρχηγικό σε κόμμα αρχών… και να εγκαταλείψει.

Θέλω να μου ζευγαρώσεις τη Λιάνα Κανέλη…

Με το Λένιν. Λιάνα Καλένιν.

Τη Νατάσα Μποφίλιου….

Δύσκολη ερώτηση. Αν μου έλεγες Ελεονόρα Ζουγανέλη, θα τη ζευγάρωνα με κάποιον από τα διόδια να μην τρέχει άσκοπα στις εθνικές οδούς. Τώρα τη Μποφίλιου… μάλλον με τον Τσακαλώτο, που είναι της κουλτούρας, είναι μια ζωή μέσα στις κερκίδες και στα ποδόσφαιρα. Θα της πήγαινε.

Λοιπόν, ας μιλήσουμε λίγο για τον έρωτα, ενόψει του live…. Έχεις γράψει τραγούδι περνώντας μια μεγάλη καψούρα;

Όλα τα τραγούδια μου έχουν βγει από διαδρομές. Πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε. Ακόμα και το «Σύριζα, μωρό μου, σύριζα» μπορεί να μιλάει για μια κοπέλα που πέρασε από μπροστά σου, αλλά δεν γύρισες. Ή έχεις χωρίσει, ζεις στη Θεσσαλονίκη που συναντιόμαστε όλοι στα ίδια στέκια και περνάει από μπροστά σου, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Είναι για επαγγελματίες χωρισμένους.

Ποιο τραγούδι σου συστήνεις να ακούνε τα ζευγάρια για να τη βρίσκουν;

Δεν συστήνουμε στον κόσμο να ακούει Μπατμανίδη πριν την πράξη. Υπάρχει εξήγηση. Ακούς το τραγούδι, χάνεσαι στο εύρος της τέχνης και υπάρχει η πιθανότητα να αποδεσμευτείς από το αντικείμενο του πόθου σου. Έχουμε, φυσικά, και τις τρυφερές στιγμές μας ως μπάντα. Τα περισσότερα τραγούδια μας αφορούν την ανηφόρα, το αγκομαχητό που χρειάζεται για να κατακτήσεις τον στόχο, δεν είναι η απλοποιημένη κατάσταση της συνθήκης του «μαζί».

Ποια είναι τα ερεθίσματα σου για να γράψεις;

Σταυρούπολη- Κέντρο- Σταυρούπολη. Ότι συμβαίνει στη γραμμή 27 του ΟΑΣΘ.

Όλοι οι μουσικοί στην μπάντα έχουν τον αντικαταστάτη τους. Εσύ;

Βασικά έχουν τον κασκαντέρ τους για τις δύσκολες αποστολές…Τελευταία μάλλον θα πρέπει να βρω κι εγώ έναν σωσία γιατί με έχουν κατηγορήσει μου ότι τραγουδάω προς το καλύτερο. Οπότε έχω αρχίσει να να αμφιβάλλω αν είμαι εγώ τελικά. Παρόλα αυτά ο μόνος αναντικατάστατος είναι ο κόσμος (σλουρπ σλουρπ). Ο δωδέκατος παίχτης μας, μιας και η μπάντα αισίως συμπληρώνει σε πλήρη ανάπτυξη τα έντεκα μέλη.

Τι κάνετε όλοι μαζί στο πλαίσιο του team bonding;

Μια μπάντα για να υπάρχει, θα πρέπει και να ζει μαζί. Οπότε εμείς τρώμε burger και.. διαλογιζόμαστε.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας μουσικός για να ενσωματωθεί στο σχήμα σας;

Να ξέρει μουσική, γιατί εγώ δεν ξέρω…και να αντέχει τους καφέδες

Είστε το όνειρο κάθε μπάντας…

Είμαστε το όνειρο κάθε μπάντας, αλλά όχι κάθε μαγαζάτορα.

Σε φοβίζει η μοίρα των συγκροτημάτων;

Όχι, το σκεφτήκαμε πολλές φορές, ώστε να κάνουμε μετά το Reunion Tour. Άλλωστε κάθε live είναι μια μικρή διάλυση και μια επαναφορά.

Να περιμένουμε καινούργια gadgetιά BBC;

Πάντα ήθελα να βγάλω μικρά φλιτζανάκια του καφέ, σεμεδάκια, πιατάκια.. είδη προικός γενικότερα. Αν βρεις τον έρωτα της ζωής σου στο live, με ένα βρακί θα τον πάρεις; Θα φροντίσουμε εμείς να έχει το κατιτίς του.

Ποια είναι η εμφάνιση που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Ήταν πριν δύο χρόνια που είχαμε ντυθεί glam rock μπάντα, επειδή είχα απωθημένο να βάλω λεοπαρδαλέ κολάν.

Θέλω να σε δω να κατεβαίνεις σαν τον Ρουβά στην Αριστοτέλους….

Με ποιο από όλα τα λεωφορεία;

Με τελεφερίκ…

Ή με την υποθαλάσσια.

Θέλω να κλείσουμε με μια ερώτηση που μ’ αρέσει να κάνω στις συνεντεύξεις….

Και για μένα είναι μια απάντηση που μ’ αρέσει να δίνω…

INFO:

«Οι BBC σβήνουν τα ερωτικά σας χρέη live του Αγίου Βαλεντίνου»
Το Αγιοβαλεντινιάτικο live θεσμός για 6η (ή 7η δεν θυμόμαστε) χρονιά στο 8ball…
Χώρος: 8Ball Club – Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 21.30
Τηλέφωνο κρατήσεων: 693 717 6490
*Το πρώτο live με χορηγούς επικοινωνίας σελίδες στο facebook…γιατί το ίντερνετ είμαστε εμείς…Thumps Up σε The Real Ancient Memes Cult24 Μάτι Γαρίδα – Thessaloniki NBA Society Μαιευτήριο Λόγο Επειδή