Μουσικά πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος
Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου
Ο Μανόλης Σταματιάδης ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που σκέφτηκα όταν ξεκινήσαμε την στήλη των συνεντεύξεων στο site του Σάρωθρον. Γνωριζόμαστε χρόνια, έχουμε συνυπάρξει σε δουλειά εκτός του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού πεδίου, και πάντοτε τον θαύμαζα για την εξέλιξή του.
Από το 2009, όταν και πρωτοξεκίνησαν οι The Speakeasies Swing Band, είναι ο σταθερός πιανίστας του σχήματος και επιπλέον γράφει τραγούδια για την μπάντα, από την «Ιστορία του Ζορμπά» και το «Πέρα Βρέχει» μέχρι το ‘’Black Swamp Village’’ (με πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές στο YouTube).
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ο Μανόλης Σταματιάδης έχει πειραματιστεί καλλιτεχνικά με αρκετά σχήματα ενώ παράλληλα, τα δύο περίπου τελευταία χρόνια, παίζει ακορντεόν και πλήκτρα στους ΛΑΡΓΚΟ, είναι δηλαδή σταθερό μέλος στο σχήμα που έχει δημιουργήσει ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, γιος του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το οποίο παντρεύει τον ηλεκτρικό ήχο με την παράδοση.
Λίγο πριν ετοιμάσει τις βαλίτσες του για Ιθάκη και Κρήτη, όπου θα ταξιδέψει για live των ΛΑΡΓΚΟ, ο Μανόλης ήρθε για καφέ στο Σάρωθρον και μαζί κάναμε την παρακάτω κουβέντα.
Οι The Speakeasies έχουν πολλά χρόνια παρουσίας στα μουσικά πράγματα της πόλης και όχι μόνο. Τι είναι αυτό που σας κρατάει ενωμένους τόσο καιρό;
Από το 2009 που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, κοντά μια δεκαετία, η μπάντα πηγαίνει καλά. Μας κρατάει αυτό, αλλά έχουμε βρει και τις ισορροπίες μεταξύ μας, δεν μαλώνουμε, είμαστε ενωμένοι. Με τους The Speakeasies έχουμε πολλά live πάντα και γεμίζουν οι μέρες μας.
Και έχετε ταξιδέψει και σε πολλές χώρες για συναυλίες. Ποιες εικόνες μπορείς να μας μεταφέρεις;
Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Ουγγαρία, Ταϊλάνδη, Τσεχία, τώρα θα πάμε Ρουμανία τον Σεπτέμβριο… Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύεις και να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Στην Ταϊλάνδη ήταν φοβερή εμπειρία, ήταν άλλος πλανήτης, περπατούσα και χάζευα γύρω μου συνέχεια. Ο κόσμος σε όλες τις χώρες ανταποκρίνεται θετικά. Το swing γενικά είναι μια μουσική που είναι «μήτρα» της ποπ μουσικής, γιατί είναι από τις πρώτες ποπ μουσικές που ακούγονταν και παγκόσμια, οπότε σε όλους αρέσει. Πηγαίνουμε επίσης καλεσμένοι σε φεστιβάλ των lindy hoppers, που είναι άνθρωποι που ακούνε αυτή τη μουσική.
Γράφεις τραγούδια για την μπάντα, όπως π.χ. την «Ιστορία του Ζορμπά». Πόσο εύκολο είναι να γραφτεί πρωτότυπο ελληνικό swing;
Το swing, και παγκόσμια και στην Ελλάδα, ασχολείται πολύ με διασκευές. Παίρνουν κομμάτια και άλλων ειδών και τα φτιάχνουν ως swing διασκευές. Τώρα, το συγκεκριμένο, η «Ιστορία του Ζορμπά» είχε αφορμή και την επικαιρότητα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Αυτό σε ό, τι αφορά την έμπνευση. Για τη μουσική και τη σύνθεσή της, έχω επιρροές από εποχές του 1930, από τον Teddy Wilson που είναι και ο αγαπημένος μου πιανίστας. Ακούς αυτές τις ιδιοφυίες και προσπαθείς να κάνεις κάτι παρόμοιο αλλά με τον δικό σου τρόπο.
Και παράλληλα με τους The Speakeasies, στους ΛΑΡΓΚΟ. Πώς έγινε αυτή η μετάβαση και η συμμετοχή σου στο σχήμα;
Επειδή μου άρεσε πάντα η παραδοσιακή μουσική και είχα μία κλίση προς τα εκεί, έψαχνα ένα όργανο που να μπορώ λιγάκι να μεταπηδήσω εύκολα και να μην κάνω από την αρχή βήματα. Αγόρασα ένα φθηνό ακορντεόν στην αρχή και ξεκίνησα μαθήματα με τον Παναγιώτη Ανδρέογλου, ένα πολύ καλό ακορντεονίστα και ξεκίνησα σιγά σιγά. Πρώτα έπαιξα στους Rucumbe, ένα σχήμα που είχε και παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία. Με τον Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου των ΛΑΡΓΚΟ γνωριζόμασταν γιατί ο αδερφός του, ο Αριστοτέλης, μας είχε κάνει το video clip στους The Speakeasies. Μου άρεσε πολύ ήδη η μουσική του Κωνσταντή και η μπάντα, είχα δει συναυλίες, ήξερα τις μουσικές τους. Και όταν έψαχναν να εμπλουτίσουν το σχήμα και να βάλουν ακορντεόν, σκέφτηκαν εμένα, μου λέει «ψήνεσαι», λέω «εννοείται».
Έχετε κυκλοφορήσει 5 κομμάτια έως τώρα με έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο, που έχετε καταφέρει να τον ταυτίσετε άμεσα με εσάς. Θέλω να μου μιλήσεις για τον ήχο σας και για την γενικότερη διάθεση που εκπέμπουν τα τραγούδια των ΛΑΡΓΚΟ.
Είναι γιούργια, που λέει και ο Σωκράτης Μάλαμας σε μια συνέντευξη που έδωσε. Με την καλή έννοια δηλαδή, ότι προσπαθούμε να πούμε αυτό που θέλουμε με κάθε μέσο. Συνδέουμε πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ τους, δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε κάπου συγκεκριμένα. Πλέον οι ενορχηστρώσεις μας είναι πιο δεμένες, περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Ο ήχος, επειδή είμαστε από διαφορετικά μουσικά background και ο καθένας βάζει τα στοιχεία του, στο τέλος βγαίνει ως μια πολυσχιδής μείξη. Μου έχουν πει πολλές φορές τι παίζετε με τους ΛΑΡΓΚΟ και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Ίσως η απάντηση είναι όντως: γιούργια!
Τι συμβουλές σας δίνει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και τι είναι αυτό που κρατάς εσύ από την επαφή σου μαζί του;
Εγώ προσωπικά έχω μιλήσει λίγο μαζί του. Είναι καταπληκτικός άνθρωπος και από κοντά, πέρα από το καλλιτεχνικό του κομμάτι. Στην ηχογράφηση συναντηθήκαμε, έλεγε τις σκέψεις του αλλά στο πλαίσιο συζήτησης. Κινούμαστε αυτόνομα, πηγαίνουμε με τα δικά μας μυαλά.
Info
Ο Μανόλης Σταματιάδης ετοιμάζει νέο υλικό προς ηχογράφηση μαζί με τους The Speakeasies Swing Band, ενώ με τους ΛΑΡΓΚΟ μέσα στο καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε Ιθάκη, Χανιά και άλλες περιοχές.