«Λαϊκότροπον»: Το παλιό λαϊκό τραγούδι βρήκε τον τρόπο του(ς)

Σε ένα πρόγραμμα για τις χρυσές δεκαετίες του ’60 και ‘70

Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου

Όταν είδα από κοντά το μουσικό πρόγραμμα του σχήματος «Λαϊκότροπον», έμεινα να χαζεύω πέντε νέα παιδιά, της καινούργιας καλλιτεχνικής γενιάς της πόλης, να πιάνουν στο στόμα τους και στα μουσικά τους όργανα μεγάλα λαϊκά τραγούδια και να τα αναγεννούν.

Με βάση τους τις αυθεντικές εκτελέσεις, ως έναν φόρο τιμής στους ερμηνευτές και τους δημιουργούς του παρελθόντος, το λαϊκό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη νιώθει ως ρομαντικό χρέος του να διασώσει ένα κομμάτι της μουσικής Ιστορίας της χώρας και να το φέρει στο σήμερα.

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι «Λαϊκότροπον» ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους με μια αναδρομή στο λαϊκό τραγούδι που άνθισε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. «Η απλότητα της μουσικής και του στίχου, η αγάπη που έδειχναν οι καλλιτέχνες στα κομμάτια, το πώς μιλούσαν για την αγάπη και τον έρωτα με τρόπο όμορφο και όχι πρόστυχο. Όλα αυτά προσθέτουν μια μαγεία σε εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, το πώς περιγράφει ο Άκης Πάνου την ερωτική πράξη στο τραγούδι ‘’Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα’’, είναι κάτι που δεν συναντάς σήμερα», μας λένε στον κυριακάτικο καφέ που ήπιαμε μαζί τους στον επάνω όροφο του Σάρωθρον.

Η καλλιτεχνική παρέα υπό τον τίτλο «Λαϊκότροπον» αποτελείται από τους:

Σπύρος Παπαδόπουλος (μπουζούκι , τραγούδι)

Βασίλης Καραμπούζης (κιθάρα, τραγούδι)

Αστέρης Τσαλίκης (πιάνο, ακορντεόν)

Κώστας Τοπουζλής (μπουζούκι)

Στέλλα Γιαλτζή (τραγούδι)

«Η ιδέα για το σχήμα ήρθε το καλοκαίρι του 2017 στον Βασίλη και τον Σπύρο. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι δεν υπάρχουν σχήματα που να παίζουν το λαϊκό τραγούδι όπως ήταν στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Για παράδειγμα, υπάρχουν τραγούδια σήμερα που έχουν αλλοιωθεί με τον χρόνο. Θέλαμε, λοιπόν, να κάνουμε κάτι τέτοιο, σε παρεΐστικο κλίμα και να βρούμε στο μέλλον και άλλα ανάλογα πρότζεκτ σε σχέση πάντα με το λαϊκό τραγούδι».

«Στο πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει και παρουσιάζουμε παίζουμε Ζαμπέτα, Χιώτη, Καζαντζίδη, Άκη Πάνου, Κουγιουμτζή κ.α. Δεν το πηγαίνουμε γραμμικά, η ροή μας είναι ρυθμολογική και μοιράζεται στους τρεις τραγουδιστές μας για να εναλλάσσονται οι φωνές και να μην κουράζεται ο κόσμος. Υπάρχουν διάφορες ενότητες και σταδιακά όλο αυτό πλάθεται. Όυτως ή άλλως, υπάρχει μεγάλη πληθώρα ερμηνευτών και δημιουργών κυρίως που βγήκαν εκείνη την εποχή».

«Κάποιες φορές μιλάμε ανάμεσα στα τραγούδια, μεταφέρουμε ιστορίες που είναι καλό να τις ξέρει ο κόσμος. Ποιος πραγματικά έχει γράψει ορισμένα κομμάτια, πώς μερικοί δημιουργοί πουλούσαν τραγούδια για να αγοράσουν κυριολεκτικά ένα κομμάτι ψωμί – με μεγάλο παράδειγμα την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ποια είναι η σωστή χρονολογία που γράφτηκαν μεγάλες επιτυχίες. Συλλέγουμε διάφορα στοιχεία και τα μοιραζόμαστε».

«Σήμερα πια ο στίχος έχει γίνει λίγο πρόστυχος. Τότε μιλούσαν για αγάπη και έρωτα με τόσο όμορφα τραγούδια, με απλότητα στη μουσική και τα λόγια. Σήμερα λίγοι έχουν απομείνει να το κάνουν αυτό, π.χ. ο Βαγγέλης Κορακάκης. Τότε ο Άκης Πάνου περιέγραφε την ερωτική πράξη στο ‘’Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα’’, αλλά το έκανε με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό».

«Τα μουσικά μας γούστα διαφέρουν, αλλά η χημεία του σχήματός μας είναι η αισθητική και η θέληση και των πέντε μας να φέρουμε το ύφος εκείνων των δεκαετιών στο σήμερα, να προσπαθήσουμε να το αναπαραστήσουμε με το δικό μας παίξιμο, αλλά και όσο το δυνατόν πιο πιστά. Να μείνουμε αυθεντικοί στο κλίμα, στην ενορχήστρωση, στους στίχους και να το εμπλουτίσουμε παράλληλα με τα δικά μας στοιχεία».

«Είναι ένα ρομαντικό μας χρέος να διασώσουμε εκείνη την εποχή, αν και δεν την έχουμε ζήσει οι ίδιοι. Αυτή η μουσική πρέπει να παίζεται από νέους ανθρώπους, αλλιώς θα χαθεί. Γίνεται στο πρόγραμμά μας σύνδεση με το σήμερα και γι΄αυτό παίζουμε και δυο δικά μας κομμάτια, του Σπύρου και του Βασίλη, για φέρουμε κοντά τις εποχές πάντα με την ίδια αισθητική».

Info

Μάθετε περισσότερα για το σχήμα «Λαϊκότροπον» μέσα από τη σελίδα τους στο facebook.

Πάρτε μία γεύση από το «Αγαπιόμασταν» που μας τραγούδησαν στο Σάρωθρον: