Οι Errante και οι περιπλανώμενες μουσικές τους

Ένα σχήμα ορχηστρικό που μας ταξιδεύει

Από τον Ιανουάριο του 2017 το συγκρότημα Errante παρουσιάζει τις περιπλανώμενες μουσικές του Θανάση Καραμίντζιου, μελωδίες που «μοιάζουν με soundtrack για ταινία που δεν έχει γυριστεί».

Έτσι περιγράφουν οι ίδιοι τα post-piazzolla tango, valse και swing τραγούδια του Θανάση. Με την απουσία στίχων, αλλά με έναν ήχο πλούσιο από αναπολήσεις και ταξίδια μακρινά, το σχήμα ανέβηκε στον πάνω όροφο του Σάρωθρον και μάγεψε τους θαμώνες του μαγαζιού με την «Ανέφικτη Ομορφιά», το κομμάτι που έπαιξαν ζωντανά για χάρης της συνέντευξης.

Ο Θανάσης Καραμίντζιος έχει γράψει μουσική για θέατρο στο Βερολίνο (παράσταση “Der Rächer” του Edgar Wallace στο ACUD ​Theater Berlin (θεατρική ομάδα apT του πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου)) και έχει εμφανιστεί με το εκεί συγκρότημά του σε μπαρ, καφέ και συναυλιακούς χώρους του Βερολίνου και της Βουδαπέστης, όπως και στο «Karneval der Kulturen» 2015, το μεγαλύτερο open air festival του Βερολίνου.

Μαζί με τον Θανάση Καρανικόλα στο βιολί και την Πέλλα Παπαβασιλείου στο βιολοντσέλο ετοιμάζουν τις εμφανίσεις τους και στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι για νεότερα από το καλλιτεχνικό σχήμα των Errante. Μέχρι τώρα, ρίξτε μια ματιά στα όσα απάντησε ο Θανάσης Καραμίντζιος στις ερωτήσεις μας:

Μουσικές περιπλανώμενες

«H περιπλάνηση μπορεί να συμβεί στο χώρο, στο χρόνο, στο μυαλό, στην ψυχή… Για παράδειγμα, όταν σε μια συναυλία πιάνεις τον εαυτό σου να επικοινωνεί με αυτό που συμβαίνει επί σκηνής και ταυτόχρονα βαθύτερα με εσένα τον ίδιο και με παλιότερους εαυτούςσου, τι άλλο είναι αυτό από περιπλάνηση; Και μαγεία; Δεν έχει τόση σημασία πού ζεις, όσο πόσο βαθιά ζεις».

Στιγμές σε Γερμανία και Ρωσία

«Στο Βερολίνο μπορείς να γνωρίσεις μουσικούς από όλο τον κόσμο. Από την άλλη δεν κυριαρχεί τίποτα τοπικό (εκτός ίσως από την clubculture). Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από συναρπαστικό έως σούπα. Μου φαίνεται όμως ενδιαφέρον σε ένα τόπο να βρίσκω κάτι που μπορώ να το βρω μόνο εκεί. Μια στιγμή που θυμάμαι είναι η συμμετοχή μας με το εκεί συγκρότημά μου στο «KarnevalderKulturen» το 2015, το πιο μεγάλο openairfestival του Βερολίνου. Από τη Ρωσία θυμάμαι τη συναυλία στο Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το φθινόπωρο του 2017, με εξαιρετικούς μουσικούς και εξαιρετικό κοινό!».

Το δώρο της απουσίας των στίχων

«Δύσκολο να περιγράψω, είμαι πολύ μέσα σ’ αυτό για να είμαι αντικειμενικός παρατηρητής.  Γενικώς, ό,τι μου γυαλίζει από πλευράς φόρμας το παίρνω, το πειράζω και το αποτέλεσμα είναι εντελώς προσωπικό (ελπίζω). Είναι σημαντικές οι επιρροές μα ακόμα πιο σημαντική η δική μας εργασία πάνω στη διαφορά. Θα μπορούσα να πω επιγραμματικά ότι ο ήχος των Errante κινείται σε δρόμους tango, valse, swing, τραγουδιών… αλλά αύριο μπορεί να έχει προκύψει και κάτι άλλο. Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει τη μουσική μου κινηματογραφική.

Η απουσία στίχων χαρίζει χώρο στη φαντασία και κάνει τα πράγματα λιγότερο συγκεκριμένα, μπορείς να φτιάξεις τη δικιά σου ιστορία χωρίς να στην υπαγορεύει κάποιος. Από την άλλη, ο στίχος φέρνει μια μελωδία στα χείλη. Έχω γράψει και κάποια τραγούδια, τα οποία παρουσιάζουμε πλέον στις συναυλίες μας».

Το κοινό των Errante…

«Δεν έχω στο μυαλό μου ένα ιδανικό ακροατή. Η μουσική μιλάει στον καθένα ξεχωριστά κι ο κάθε άνθρωπος είναι ένας κόσμος. Αν κάποιος βρίσκει κάτι από τον εαυτό του, κάτι που χρειάζεται στη μουσική μας, θα συναντηθούμε κάποια στιγμή».

…και ο χώρος που τους εμπνέει

«Ο χώρος παίζει μεγάλο ρόλο. Δε θα αναλύσω εδώ το τεχνικό κομμάτι (ακουστική κτλ), θα αναφέρω μόνο πως με ενδιαφέρουν χώροι που δίνουν χώρο στη φαντασία, μακριά από αφόρητα ντεσιμπέλ. Αν έχεις κάτι ενδιαφέρον να πεις, ο άλλος θα σε ακούσει ακόμα κι αν ψιθυρίζεις».

Info

Μάθετε περισσότερα για τους Errante στη σελίδα τους στο facebook