Η Ελένη Μπουσμαλή δίνει δύναμη και παίρνει γνώση

Με μια κιθάρα από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου

Την Ελένη Μπουσμαλή τη γνώρισα στα προτεινόμενα του YouTube. Περίεργος τ(ρ)όπος για να συναντιέσαι με ανθρώπους, αλλά πέρα για πέρα φυσικός κι επόμενος στις μέρες μας. Δίπλα στη σκυλίτσα της, τη Νεφέλη, παίζει στην κιθάρα το δικό της τραγούδι με τίτλο «Πάμε μια βόλτα» και ξεχωρίζει ο στίχος «έχω να δώσω δύναμη κι έχω να πάρω γνώση». Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος στην πορεία της ζωής της μέχρι τώρα.

Η Ελένη Μπουσμαλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά στην Πάτρα και εδώ και πέντε χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Σε μαγαζιά της πόλης παίζει μουσική και λέει τα τραγούδια που γράφει και άλλα τόσα που αγαπά σε ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο από την ίδια.

Στη συνάντησή μας στο Σάρωθρον, με μια κιθάρα και μια φυσαρμόνικα, επέλεξε να τραγουδήσει το «Μπαρ το Ναυάγιο» της Αρλέτας. Όσο την παρατηρώ, μου θυμίζει κάτι από Φριντζήλα και Βελεσιώτου μαζί και η ροή της κουβέντας μας ξετυλίγεται κάπως έτσι:

Στη Θεσσαλονίκη, όλα ξεκίνησαν όταν:

Ήρθα το 2012 από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη για να ψαχτώ με τη  μουσική. Μαζί με τη φίλη μου, την Ιωάννα Μυλοπούλου, φτιάξαμε το σχήμα «Σπασμένα Τακούνια» και ξεκινήσαμε να παίζουμε σε ταβερνάκια. Κραουνάκης, Νικολακοπούλου, Τσανακλίδου, Γαλάνη, τέτοιες μουσικές. Ταυτόχρονα, με βρήκε ένας μπουζουξής και με πήρε παρέα να παίξουμε σε κάτι δουλειές. Με αυτόν έμαθα να παίζω κανονικά κιθάρα, μέσα από την πίεση να βγάλουμε ένα μεγάλο ρεπερτόριο.

Στο σπίτι, όταν θέλω να ακούσω μουσική:

Βάζω από Χατζιδάκι μέχρι Αγγελόπουλο. Λατρεύω Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Περίδη, Παπάζογλου. Δεν ακούω καθόλου ξένη μουσική. Θέλω να καταλαβαίνω το στίχο για να το βιώνω το τραγούδι. Ο λόγος στη μουσική είναι πολύ σημαντικός

Άρχισα να γράφω τα δικά μου τραγούδια:

Από τότε που έφυγα από τη Βέροια για να βρω δουλειά στη Θεσσαλονίκη. Πάντα έγραφα κάτι, από κειμενάκια μέχρι τραγούδια, αλλά η μουσική που άρχισα να βάζω στους στίχους μου μπήκε όταν πια έμαθα καλύτερα κιθάρα.

«Έχω να δώσω δύναμη κι έχω να πάρω γνώση»:

Είναι από το κομμάτι «Πάμε μια βόλτα». «Έχω να δώσω δύναμη» γιατί αισθανόμουν την ενέργεια που έχει ένας νέος άνθρωπος. Το να λες, για παράδειγμα, την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» έχει μια ένταση και μια βαρύτητα. Έπειτα, το «έχω να πάρω γνώση» αφορά το ότι πολλές φορές είμαι απόλυτη, αλλά πλέον άρχισα να  επιτρέπω στο μέσα μου να μην τρελαίνεται όταν ακούω μια διαφορετική άποψη. Το θέμα είναι να ανοίγεις, να γίνεσαι άνθρωπος.

Γράφω τα δικά μου τραγούδια με έμπνευση:

Τον έρωτα. Είναι μεγάλη πηγή. Όπως και ο πόνος γενικά. Το «Πάμε μια βόλτα» που λέμε, το έγραψα επί Σαμαρά. Εκεί που λέει «οι βρικόλακες να μην πίνουν το αίμα των φτωχών». Και το μεταναστευτικό με συγκλόνιζε τότε και πάντα με συγκλονίζει. Πρέπει να δεχόμαστε τους ανθρώπους, όχι να τα βάζουμε μαζί τους. Με τους βρικόλακες πρέπει να τα βάζουμε.

Τα τραγούδια μου έχουν τίτλο:

Έτοιμα έχω καμιά εικοσαριά τραγούδια. Αν έπρεπε για όλα μαζί να βρω μια φράση που τα χαρακτηρίζει, θα έλεγα «εισαγωγικά και παρενθέσεις». Κι αυτό επειδή ο τρόπος που γράφω δεν είναι του στυλ «νιώθω αυτό και τέλος». Δυσκολεύομαι στο να εκφράζομαι άμεσα.

Το μεγαλύτερό μου όνειρο σε σχέση με τη μουσική είναι:

Να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά και παράλληλα να μπορούμε να δημιουργήσουμε. Είμαστε εργάτες έτσι κι αλλιώς, δουλεύουμε κάθε μέρα ως μουσικοί για να μπορέσουμε να ζήσουμε, αλλά έτσι δεν έχουμε την άνεση του χρόνου που χρειάζεται για να δημιουργήσεις μουσική, να γράψεις, να συνθέσεις.

Info

Η Ελένη Μπουσμαλή τραγουδάει κάθε Παρασκευή στο «Μέλι Ρακάδικο».

Μπορείτε να ακούσετε τα τραγούδια της μέσα από το YouTube στο κανάλι της: Eleni Bousmali