Κάπου υπάρχει το άστρο των Da Capo Combo

…και είναι εδώ, στη Θεσσαλονίκη του 2018

 Μερικές αλκυονίδες μέρες δεν φέρνουν την άνοιξη στα μέσα του Φλεβάρη, αλλά οι Da Capo Combo μπορούν να μας ταξιδέψουν στην εποχή που τα λουλούδια ανθίζουν. Έφτασαν στον πάνω όροφο του Σάρωθρον με τη φρεσκάδα τους και τα μουσικά όργανα ανά χείρας και σκόρπισαν τις ευωδιαστές τους μελωδίες σε όλο το μαγαζί.

Da Capo σημαίνει «από την αρχή» και έτσι η ιστορία τους μας γυρνά δυο χρόνια πριν, στο 2016, όταν ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους σύμπραξη. Η Νίκη Αποστολίδου από τη Δράμα γνώρισε το καλλιτεχνικό δίδυμο της Λένας Τζαμπάζη, και της Στέλλας Τέμπρελη κι έπειτα στο σχήμα ενσωματώθηκε και ο αδερφός της, Γιάννης Τέμπρελης.

Με τραγούδια από όλο το φάσμα του διεθνούς και εγχώριου ρεπερτορίου, που μπλέκονται μεταξύ τους και αποκτούν τον ήχο του «bel canto», οι Da Capo Combo χρωματίζουν το μουσικό τους αποτέλεσμα με την ευαισθησία της μεσογειακής κιθάρας, το «βαθύ» συναίσθημα του βιολοντσέλου και τον λυρισμό του βιολιού.

Φέτος μας τραγουδούν για τον έρωτα, κομμάτια που έχουν γραφτεί για τον φτερωτό θεό από διάφορους συνθέτες και εποχές.

Πάμε να τους γνωρίσουμε;

Είμαστε τέσσερα άτομα που έχουμε τόσο διαφορετικές μουσικές επιρροές αλλά με κάποιο αξιοπερίεργο τρόπο υπάρχει μια τρομερή σύμπνοια στην επιλογή των κομματιών που θα μπουν στο ρεπερτόριο του σχήματος. Ίσως αυτή η ποικιλομορφία να μας δίνει τα εφόδια για τη κάθε προσέγγιση του κομματιού. Συνήθως δανειζόμαστε στοιχεία από τα διαφορετικά είδη μουσικής που μας εκφράζουν σαν μονάδες και τα συνδυάζουμε για να προκύψουν νέες διασκευές.

Μπλέκονται πολύ οι συνθέτες και οι εποχές στο πρόγραμμά μας. Ειδικά φέτος που έχουμε ως κεντρική ιδέα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον έρωτα, αυτό από μόνο του τοποθετεί εκτός τόπου και χρόνου τους ακροατές. Ακόμα κι αν είναι γραμμένα στις μέρες μας (προσπαθούμε να αφιερώνουμε μέρος του προγράμματός μας στη δουλειά συνθετών και ερμηνευτών της γενιάς μας) η παρουσία του τσέλου και του βιολιού αν θέλουμε, μπορεί να τα μετατρέψει σε αυτό που λέμε all time classic. Γεωγραφικά επίσης έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες. Εκτός από ελληνικό ρεπερτόριο είναι χαρά για εμάς να ταξιδέψουμε τους ακροατές ξαφνικά για παράδειγμα στην Αργεντινή, την Νέα Ορλεάνη ή την Ιταλία.

Τη φετινή σεζόν είχαμε την ανάγκη  αναζήτησης ενός θέματος πάνω στο οποίο θα γινόταν η επιλογή των τραγουδιών. Μετά από πολλές σκέψεις και συζητήσεις καταλήξαμε στην ιδέα του “έρωτα” καθώς είναι ένα συναίσθημα που αφορά κάθε άνθρωπο. Έτσι δημιουργήσαμε κάποιες ενότητες τραγουδιών που μέσα από αυτές περνάμε από διάφορα στάδια και συναισθήματα που μπορεί ο έρωτας να προκαλέσει. Χαρά, ενθουσιασμός, ευτυχισμένες στιγμές,  happy end ,εκνευρισμός, απογοήτευση, θλίψη, χωρισμός, εκδίκηση,  ανεκπλήρωτοι έρωτες… Θέματα που οι περισσότεροι τραγουδοποιοί έχουν αγαπήσει.

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα μας είναι αρκετά γεμάτη! Επομένως προσπαθούμε να εντάξουμε τις πρόβες στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα. Ορίζουμε συγκεκριμένη μέρα που φροντίζουμε να εξυπηρετεί όλους. Συνήθως προβάρουμε στο σπίτι της Στέλλας και του Γιάννη για να έχουμε μαζί μας τον Λάργκο (τον σκυλάκο της Στέλλας).

Προς το παρόν έχουμε επιλέξει να εκφραζόμαστε μέσα από τα «παιδιά» άλλων δημιουργών. Έχει και αυτό τη δική του μαγεία.  Το να πειραματίζεσαι πάνω σε μουσικές ήδη υπάρχουσες  και το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις τους στίχους μέσα από δικά σου βιώματα σου δίνει και αυτό μια αίσθηση δημιουργικότητας.

Αυτή την περίοδο ετοιμαζόμαστε για τα καλοκαιρινή σεζόν που συνήθως μας βρίσκει σε beach bars της Χαλκιδικής ή σε σκηνές φεστιβάλ διαφόρων νομών της Ελλάδας. Μέχρι τότε θα γίνουν κάποιες ακόμα εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, από τη σελίδα μας στο Facebook.

Info

Μάθετε περισσότερα για τους Da Capo Combo μέσα από τη σελίδα τους στο facebook.

Αποστολίδου Νίκη – Τραγούδι
Τέμπρελης Γιάννης – Βιολί, Τραγούδι
Τζαμπάζη Λένα – Κιθάρα , Τραγούδι
Τέμπρελη Στέλλα – Τσέλο