Μάθε ποιο από τα νέα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι σαν να γράφτηκε για σένα

«Με στόμα που γελά» και λέει για σένα…

Ο νέος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου, με τον τίτλο «Με στόμα που γελά» (ΑΧΟΣ, MLK), έχει μόλις λίγες μέρες που κυκλοφόρησε αλλά ήδη οι πρώτοι στίχοι έρχονται ψιθυριστά στα χείλη των περισσότερων από εμάς. Δεκατρία συνολικά τραγούδια, τα δώδεκα ερμηνευμένα από τον Σωκράτη Μάλαμα και μόλις το ένα από τον ίδιο τον τραγουδοποιό, μιλούν για το βαθύ και ανεξέλεγκτο γέλιο που σε τραντάζει.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο κομμάτι και πώς θα δεις αν (σχεδόν) γράφτηκε για σένα; Εμείς κάναμε μια τίμια προσπάθεια να σε βοηθήσουμε να λύσεις αυτή την απορία…

Στα πόδια της

(απόσπασμα από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Καντάτα», που ολοκληρωμένο περιλαμβάνεται στο βιβλίο Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση 1, (1950 – 1966), εκδόσεις Μετρονόμος.)

«Γονάτισε μπροστά της, λέει, και της  ζητούσε να τον αφήσει να κλάψει στα πόδια της». Δεν γίνεται να μην σε συγκινεί η ποίηση, ειδικά εκείνη που μελοποιείται από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Είσαι τύπος αντισυμβατικός, θέλεις να δοκιμάζεις τα όριά σου και είσαι ανοιχτός σε κάθε καινούργια πρόκληση. Επηρεάζεσαι από την ομορφιά με τρόπο που την αφομοιώνεις.

Ρίλκε

(Το ρεφρέν είναι αντιστροφή-διασκευή του ποιήματος του Ρίλκε «Επίλογος»)

«Με στόμα που γελά» κι εσύ δέχεσαι τη ζωή με τον τρόπο που συμβαίνει. Δεν διστάζεις να πειραματίζεσαι, να φέρνεις τα πάνω κάτω ότι η καρδιά αναλαμβάνει τα ηνία του εαυτού σου. Είσαι παραδοσιακός και ανατρεπτικός ταυτόχρονα, εμπνέεσαι από τα ιδανικά σου και πληγώνεσαι εύκολα από την αδικία και την σκληρότητα του κόσμου.

Είχα τον κήπο της Εδέμ

Η εξωστρέφεια είναι το όπλο σου απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει χωρίς να κάνει βήμα μπροστά. Η φαινομενική αδιαφορία σου από την άλλη σου η άμυνα σου, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείς για να μην αφήσεις να φανεί η βαθιά ευαισθησία σου. Άγεσαι και φέρεσαι μόνο όταν αγαπάς πολύ: το κάνεις σπάνια, αλλά όταν συμβαίνει ξέρεις πώς να φροντίζεις τον άνθρωπο που λατρεύεις.

Η καλύβα

Γνωρίζεις πως οι σταθερές μας στη ζωή είναι η κληρονομιά μας. Μένεις πιστός στις αξίες σου και προσπαθείς να γίνει η αλλαγή που θες να δεις. Βοηθάς τους ανθρώπους γύρω σου και συμμετέχεις σε δραστηριότητες που έχουν στόχο το κοινό καλό. Πικραίνεσαι, αλλά αυτό είναι μια αίσθηση που διαρκεί λίγο. Βλέπεις το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και αυτό δεν θα στο στερήσει κανείς.

Απόδραση

Σκοτεινός και μελαγχολικός, παίρνεις τη ζωή πιο σοβαρά από όσο της πρέπει (αυτό όμως ίσως είναι η γοητεία σου). Κρατάς σφιχτά τους λίγους φίλους και αγαπημένους που ορίζουν τη ζωή σου και πορεύεσαι με οδηγό την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Νιώθεις πως η καθημερινότητα κάνει κύκλους, πως βρίσκεσαι πάντα στο ίδιο σημείο, αλλά ακόμα και σε αυτή τη διαδρομή ψάχνεις να βρεις μια κρυφή γωνιά που θα θαμπώσει με τη λάμψη της.

Σκέψη μου ξημερωμένη

Προτιμάς τα λίγα λόγια και τις πολλές πράξεις. Συχνά οι γύρω σου σε παρεξηγούν αλλά δεν τα βάζεις με τον χαρακτήρα σου: αυτός είσαι και αναζητάς εκείνους με τους οποίους μοιράζεστε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Είσαι έντονος, διαθέτεις πάθος και προσωπικότητα. Όλα αυτά κρύβονται στο χαμόγελο που σχηματίζεται σπάνια στα χείλη σου.

Γυναίκες

Έχεις πληθωρικό χαρακτήρα, μέσα σου φωλιάζουν ύψη και βάθη αμέτρητα που περιμένουν να εκδηλωθούν σε όλο τους το μεγαλείο. Πολλές φορές νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν και είναι τότε που καταφεύγεις στις τέχνες που αγαπάς. Είναι το βάλσαμο και το καταφύγιό σου. Ξέρεις πώς να πλησιάζεις τα απλησίαστα και πώς να γεφυρώνεις τα χάσματα που δημιουργούνται άθελά σου.

Το ζητιανόξυλο

Είσαι ευφυής και το πνεύμα σου αρκετές φορές φέρνει σε αμηχανία τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου. Ξέρεις να δίνεις τις πιο χρήσιμες συμβουλές και όλοι καταφεύγουν στην έμφυτη σοφία σου, που καλλιεργείς με συνέπεια σε όλη την πορεία της ζωής σου. Δίνεις λύσεις στα προβλήματα και φροντίζεις να κόψεις τη ρίζα τους για να μη φυτρώσουν και πάλι.

Κάρτες

Σου αρέσει να ταξιδεύεις γιατί νιώθεις πως βρίσκεις τον πραγματικό σου εαυτό. Είσαι λιτός, περιεκτικός και προτιμάς τα σταράτα λόγια, αυτά που μαζί με δυο νεύματα και ένα κλείσιμο του ματιού μπορούν να πουν πολλά περισσότερα από όλες τις φλυαρίες του κόσμου. Ξέρεις τι θέλεις και πώς να το διεκδικήσεις. Είσαι μια ήρεμη δύναμη.

Τάλα

Γνωρίζεις το μέγεθος των δυσκολιών, αλλά για σένα μετράει να φτάσεις στον προορισμό περισσότερο από το ταξίδι. Αγαπάς με πάθος τη ζωή και παλεύεις να αποδείξεις ότι η κάθε μέρα σου έχει μια υπερφυσική αξία. Εμπνέεσαι από ένα άστρο που στέκει εκεί ψηλά και σου δείχνει το δρόμο. Δεν ξέρεις πώς είναι να τα παρατάς και δεν επιδιώκεις να μάθεις: συνεχίζεις δυναμικά μέχρι το (όποιο) τέλος.

Η λάθος μοιρασιά

Απεχθάνεσαι την υποκρισία και έχεις σχεδόν αφιερώσει τη ζωή σου στον σκοπό της ανεύρεσης της απόλυτης αλήθειας. Ωστόσο, ακόμα και η αληθινή εκδοχή των πραγμάτων είναι πάντα υποκειμενική, πράγμα που σε εκνευρίζει αλλά και σε ωριμάζει ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να κινήσεις όσα νήματα θα ήθελες, περιορίζεσαι αλλά βρίσκεις τελικά το νόημα ακόμα και στο πιο ασφυκτικό περιβάλλον.

Μείνε κοντά μου

Όταν χαμογελάς, χαμογελά μαζί σου όλη η πλάση. Ο έρωτας παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή σου και φροντίζεις να τον θέτεις ως προτεραιότητά σου. Είναι φορές που παρασύρεσαι και πληγώνεσαι στη δίνη του πάθους, αλλά σύντομα σηκώνεσαι στα δυο σου πόδια και βρίσκεις τον εαυτό σου. Συγχωρείς, αλλά δεν ξεχνάς (και αυτό είναι κάτι που δεν σου συγχωρεί κανείς).

Τρυφερή σκιά

Είσαι διορατικός άνθρωπος και οι «κεραίες» σου αντιλαμβάνονται πληροφορίες που δεν μπορούν οι περισσότεροι να επεξεργαστούν. Σου αρέσει να μένεις συχνά μόνος σου και να χάνεσαι μέσα στις σκέψεις και τα βιβλία σου. Ονειρεύεσαι, αλλά μόνο αν υπάρχει λόγος. Ελπίζεις, αλλά μόνο αν πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να έχει αντίκρισμα στους ενδόμυχους φόβους σου.