Περλιμπλίν και Μπελίσα

Federico García Lorca από την Ομάδα Oberon….

Λίγο πριν το Πάσχα ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της ομάδας τέχνης Oberon, που ανέβασε το θεατρικό έργο «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Federico García Lorca στο Θέατρο Τ. Ο πρωταγωνιστής Διονύσης Καραθανάσης μίλησε για την παράσταση στο blog του Σάρωθρον και εμείς σπεύσαμε να τη δούμε.

Η υπόθεση δεν είναι μια πρωτότυπη ιστορία: Ένας πλούσιος άντρας μεγάλης ηλικίας (για την εποχή τουλάχιστον, σήμερα έναν πενηντάρη δεν τον λέμε και πολύ μεγάλο), ο Περλιμπλίν, άμαθος στον έρωτα, αποφασίζει να παντρευτεί, μετά από παρότρυνση της οικιακής βοηθού του την κατά πολύ νεότερη του Μπελίσα, η οποία δέχεται μετά από την πίεση της μητέρας της. Η Μπελίσα απατά τον Περλιπλίν από την πρώτη νύχτα του γάμου τους και εκείνος, που στο μεταξύ την ερωτεύεται, το αντιλαμβάνεται και φτιάχνει έναν μυστηριώδη χαρακτήρα, γράφοντας γράμματα στη γυναίκα του, για να της αποδείξει ότι ο έρωτας είναι θέμα μυαλού και όχι μόνο θέμα κορμιού. Και το πετυχαίνει.

Όπως και σχεδόν σε κανένα άλλο έργο του Λόρκα, δεν έχουμε φυσικά happy end, αφού ο θάνατος παίζει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του τραγικού Ισπανού ποιητή. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 1933 στο θέατρο Beatriz, στη Μαδρίτη και πρόκειται για ένα ποίημα που έγινε θεατρικό έργο. Ο πλήρης τίτλος του ήταν αρκετά αποκαλυπτικός και έδινε την υπόσχεση του ποιητή να το αναπτύξει περαιτέρω, πράγμα που η δολοφονία του το 1936 στη Γρανάδα, δεν τον άφησε να προλάβει.

Η ομάδα τέχνης Oberon δρα στη Θεσσαλονίκη από το 2009 και έχει ανεβάσει πλήθος παραστάσεων, με γνώμονα της πάντα την προώθηση της τέχνης του θεάτρου στο ευρύ κοινό. Αυτή τη φορά , κατάφερε να μας φέρει κοντά στο έργο του Λόρκα και στην ουσία του πνευματικού έρωτανα μας συγκινήσει, και ίσως και να μας κάνει να ξεχάσουμε την…ηθική πλευρά του ζητήματος, που φυσικά για τα δεδομένα της εποχής και μέσα στο πλαίσιο αυτού, δεν υπάρχει καν.

Πηγές πληροφοριών παράστασης:  http://www.theatrot.gr/perliblin-kai-belissa/ , φυλλάδιο παράστασης