Το next best thing σχήμα από τη Θεσσαλονίκη
Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου
Η επταμελής μπάντα από τη Θεσσαλονίκη συζητιέται πολύ στις παρέες που αγαπούν τη μουσική και ψάχνουν διαρκώς κάτι καινούργιο που να αξίζει. Οι «Λάργκο», το σχήμα με τον ιδιαίτερο και πολυσυλλεκτικό ήχο, γεννήθηκαν από την ανάγκη του Κωσταντή Παπακωνσταντίνου να παίξει συλλογικά τις συνθέσεις που είχε κρατημένες στην άκρη. Ο γιος του Θανάση Παπακωνσταντίνου ακολουθεί τον δικό του δρόμο και μαζί με ακόμη έξι εξαιρετικούς μουσικούς προβάλλουν πια τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση, μια μείξη από παραδοσιακά και ροκ στοιχεία με ποικιλία στους ρυθμούς.
Το τραγούδι με τίτλο «Απ’ την αρχή του κόσμου» είναι αυτό που έχει ξεχωρίσει από τον πρώτο τους δίσκο (EP) που κυκλοφόρησε από την «ΑΧΟΣ» μέσα στο 2016. Τα πέντε συνολικά κομμάτια που ηχογράφησαν είναι ενδεικτικά του δημιουργικού κλίματος που επικρατεί εντός της μπάντας.
Οι «Λάργκο» έχουν ως έδρα τους τη Θεσσαλονίκη, αλλά με το απαιτητικό πρόγραμμα του καθενός ξεχωριστά είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν όλοι μαζί ακόμη και για πρόβες. Στο Σάρωθρον συναντηθήκαμε με τρία μέλη του σχήματος, τον Κωσταντή Παπακωνσταντίνου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), τον Ηλία Ρότσια (ηλεκτρικό μπάσο) και τον Τάσο Κοφοδήμο (ακουστική κιθάρα, φωνή).
Σε μια συνέντευξη, ο Σωκράτης Μάλαμας είπε για εσάς: «οι Λάργκο είναι γιούργια». Ισχύει αυτός ο «ορισμός» και πώς τον αντιλαμβάνεστε;
ΛΑΡΓΚΟ: Είναι ότι δεν καιγόμαστε πολύ να φιλτράρουμε το πώς πρέπει να βγει μια ιδέα, με την έννοια της ακαδημαϊκής μουσικής. Για παράδειγμα, φέρνει ο Κωσταντής μια ιδέα, βάζει ο Ηλίας μια μπασογραμμή, μπορεί να προσθέσει κάτι με το κλαρίνο ο Φίλιππος και τα λοιπά. Βγαίνει κάτι πιο παραδοσιακό από τον έναν, κάτι πιο ροκ από τον άλλο. Αν μας αρέσει θα το κρατήσουμε, δεν θα το πολυσκεφτούμε. Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή να ακολουθήσουμε κάποιο είδος μουσικής. Είμαστε ελεύθεροι και ανοιχτοί και ό, τι βγει. Γι’ αυτό μάλλον και το «γιούργια» (γέλια).
Ωστόσο, ποια στοιχεία έχει ο ήχος σας; Τι είναι αυτό που ακούει κανείς όταν ακούει «Λάργκο»;
ΛΑΡΓΚΟ: Σίγουρα υπάρχουν κάποια παραδοσιακά στοιχεία από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το ροκ κάπως κυριαρχεί εξαιτίας της σύνθεσης του σχήματος: μπάσο, ντραμς, ηλεκτρικές κιθάρες. Υπάρχει και αυτό που λένε έντεχνο κάποιοι, προφανώς θα υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία. Όλα αυτά είναι στο πρώτο άκουσμα.
Ήταν ζητούμενο εξ αρχής να υπάρχουν στο σχήμα μουσικοί με διαφορετικές καταβολές;
ΛΑΡΓΚΟ: Το ζητούμενο είναι να βρεις μερικούς ανθρώπους που είναι στα χνώτα σου, και αισθητικά αλλά και να μπορείς να συνεννοηθείς εύκολα μαζί τους. Έγινε κάπως από μόνο του, απλά βρεθήκαμε, παίξαμε και ταιριάξαμε. Έτσι κι αλλιώς, ένας μουσικός δεν θα έπρεπε να παίζει μόνο ένα είδος μουσικής.
Κωσταντή, το γεγονός ότι ο πατέρας σου είναι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ταυτόχρονα και κληρονομία και βάρος στις πλάτες σου καλλιτεχνικά;
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Το ξεπέρασα αυτό το πρόβλημα, όταν ήμουν πιο μικρός το είχα κάπως (γέλια). Πλέον ακολουθώ το δικό μου δρόμο μαζί με τα παιδιά. Μας βοηθάει όσο μπορεί κι αυτός, του αρέσει η μουσική και εντάξει, παιδί του είμαι, θα βοηθήσει όσο μπορεί, αλλά και εμείς προσπαθούμε να κρατάμε κάποιες αποστάσεις από τον Θανάση, να βρούμε τη δική μας ταυτότητα.
Το τραγούδι «Απ’ την αρχή του κόσμου» είναι μια ραδιοφωνική επιτυχία. Ποια είναι η ιστορία του; Πώς δημιουργήθηκε και τι περιγράφει;
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Μου είχε δώσει ο πατέρας μου κάποιους στίχους για να αρχίσω να τους δουλεύω, γιατί μέχρι τότε έγραφα μόνο ορχηστρική μουσική. Από τα πρώτα που έγραψα ήταν αυτό. Μετά με τα παιδιά είπαμε να το προσδιορίσουμε από την αρχή, να το πάμε εκεί που θέλουμε όλοι μαζί. Οι στίχοι νομίζω ότι δεν πρέπει να πούμε τι ακριβώς σημαίνουν. Ο καθένας που το ακούει βρίσκει τον εαυτό του μέσα σε αυτό. Και αν εμείς το μεταφράσουμε, θα του το κλέψουμε. Πάντως μιλάει για τη θλίψη.
Σας έχει δώσει ο κόσμος τη δική του ανάγνωση πάνω στο τραγούδι;
ΗΛΙΑΣ: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχόλια που μας έκαναν ποτέ ήταν μετά το τέλος ενός πολύ κακού live από άποψη timing, κούρασης και ταλαιπωρίας. Στην Αθήνα ήμασταν, μας πλησίασε μία κοπέλα και μας έδωσε συγχαρητήρια. Μας είπε ότι αυτό το τραγούδι ηρεμούσε την αυτιστική αδερφή της όταν είχε κάποιες εξάρσεις λόγω της πάθησής της. Ήταν μια μαγική στιγμή.
Το αμέσως επόμενο δημοφιλές κομμάτι είναι το «Λόλα να ένα μήλο», ορχηστρικό με μια μικρή απαγγελία στο τέλος. Πού βρίσκεται για εσάς «η ομορφιά που κρύβεται για τα καλά και συνεχώς την ψάχνουμε»;
ΛΑΡΓΚΟ: Στο να μη τα ψάχνουμε τα πράγματα, στην απλότητα. Όσο εσύ τρέχεις και το κυνηγάς, τρέχει κι αυτό και δεν θα το φτάσεις ποτέ. Νομίζω αυτό είχε στο μυαλό του και ο ποιητής που έγραψε τα λόγια, ο Δαβίδ Σαμιάν.
Γιατί μόνο πέντε τραγούδια στον πρώτο σας δίσκο;
ΛΑΡΓΚΟ: Είχαμε περισσότερα στο συρτάρι όταν βγάλαμε το πρώτο EP, αλλά ήταν χρονικό το θέμα. Μας βόλευε να ηχογραφήσουμε αυτά τα πέντε για να μας δώσουν μια ώθηση, να ανοιχτούμε προς τα έξω. Να κάνουμε κάποια live, να μας ακούσει κάποιος κόσμος.
Σε δυο μήνες από τώρα, στις 27 Ιανουαρίου 2018, ετοιμάζετε ένα live με τους The Sailing Tomatoes και τους Lemonostifel. Τι σημαίνει για εσάς η ένωση με άλλα σχήματα πάνω στη σκηνή;
ΛΑΡΓΚΟ: Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που είναι στα χνώτα μας, μας αρέσει η μουσική των παιδιών, αυτό που κάνουν. Και δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να παίρνουν οι μπάντες στα χέρια τους την κατάσταση. Δεν γίνονται πολλά πράγματα, δεν υπάρχουν πολλά βήματα κι έτσι η αυτοοργάνωση είναι το πιο σημαντικό. Έχουμε κάτι κοινό να πούμε και το λέμε μαζί.
Η Θεσσαλονίκη, η πόλη στην οποία ζείτε και δραστηριοποιείστε, σας εμπνέει;
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Εδώ είναι τα βιώματα και η καθημερινότητά μας. Εμπνεόμαστε, γοητευόμαστε, απογοητευόμαστε. Εμείς οι Λαρισαίοι είχαμε την τάση να ερχόμαστε μικροί στη Θεσσαλονίκη για να βλέπουμε συναυλίες. Είχαμε μανία με τις «Τρύπες» και για εμάς ήταν η πόλη των «Τρυπών». Είχαμε συνδυάσει τη Θεσσαλονίκη με τη μουσική και νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος τόπος για να ασχοληθείς με αυτήν.
Info
Οι «Λάργκο» είναι:
Κωσταντής Παπακωνσταντίνου – ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Τάσος Κοφοδήμος – ακουστική κιθάρα, φωνή
Παύλος Μέτσιος – τρομπέτα, φωνητικά
Φίλιππος Φασούλας – κλαρίνο
Μανώλης Σταματιάδης – ακορντεόν, synth
Ηλίας Ρότσιας – ηλεκτρικό μπάσο
Κώστας Αναγνώστου – τύμπανα
Περισσότερα στη σελίδα των Λάργκο στο facebook
Λάργκο + The Sailing Tomatoes + Lemonostifel: Σάββατο 27 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο WE
To event για τη συναυλία της χρονιάς!
https://www.youtube.com/watch?v=EBiVLOJynEk
https://www.youtube.com/watch?v=LHAZYK6x6iE