Η Έμιλυ Καμαρινοπούλου για τον «Καπετάνιο της Μπουγάδας»

Θέατρο για μωρά από 9 μηνών κάνει η βρεφική θεατρική εταιρεία «The Little Foxes»

Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου

Από το 2015 αρχίζει και καλλιεργείται στη Θεσσαλονίκη η ιδέα του βρεφικού θεάτρου. Μέχρι και σήμερα, που μπήκαμε αισίως στο 2018, πολλοί είναι αυτοί που το ακούν και δεν το πιστεύουν. «Μα, είναι δυνατόν; Μικρά μωρά να μπορούν να παρακολουθούν θέατρο;».

Κι όμως, συμβαίνει με μεγάλη επιτυχία! Η βρεφική θεατρική εταιρεία «The Little Foxes», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τις βρεφικές παραστάσεις που έχει παρουσιάσει κατάφερε να μεταφέρει στην πόλη μας μια θεατρική συνήθεια που είναι παγιωμένη στο εξωτερικό εδώ και 15 χρόνια, ειδικά σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία.

Η Έμιλυ Καμαρινοπούλου είναι η «ψυχή» αυτής της ιδέας, που άλλαξε τα θεατρικά μας δεδομένα. «Η αρχική μου ιδιότητα είναι αρχιτέκτονας μηχανικός. Έκανα ένα μεταπτυχιακό πάνω στον φωτισμό και ταξίδεψα στο Λονδίνο για τη διπλωματική μου. Εκεί είδα για πρώτη φορά βρεφικό θέατρο, μου άρεσε πολύ και συνέχισα να κάνω έρευνα πάνω σε αυτό», μας λέει στην κουβέντα μας στο Σάρωθρον.

Η Έμιλυ γράφει και σκηνοθετεί τα έργα της «The Little Foxes», της μοναδικής ελληνικής εταιρείας βρεφικού θεάτρου που είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Small Size Network. Αυτή την περίοδο, απολαμβάνουμε στο θέατρο Αθήναιον την παράσταση «Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας» για θεατές από 9 μηνών έως 2,5 ετών. Μια ιστορία για έναν ζωηρό μικρούλη (ερμηνεία: Βασίλης Κανελλόπουλος) που βρίσκει τρόπους να παίξει ανάμεσα σε απλωμένα ρούχα.

Κι επειδή οι γιορτές φτάνουν στο τέλος τους, αλλά πάντα υπάρχει ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά διασκεδαστικά θεάματα, ο «Καπετάνιος της Μπουγάδας» συνεχίζει τις παραστάσεις του και μέσα στο νέο έτος τα Σάββατα 13, 20 και 27 Ιανουαρίου. Βίρα τις άγκυρες!

«Η βρεφική θεατρική παράσταση είναι μια κανονική παράσταση. Έχει δομή, υπόθεση και το μωρό καταλαβαίνει τις λεπτές έννοιες, το χιούμορ. Συχνά καταλαβαίνει και τη συνέχεια της ιστορίας. Δεν πρόκειται για διδακτικό θέατρο, γιατί έτσι κι αλλιώς τα μωρά μαθαίνουν από το παράδειγμα που θα τους δώσεις. Στοχεύει να είναι διασκεδαστικό και να αναδείξει ποιότητες του βρέφους,  που ίσως ακόμα δεν δόθηκε η δυνατότητα στους γονείς να τις ανακαλύψουν. Ας πούμε, το μωρό δεν γελάει απλώς σαν αντίδραση σε μια πράξη, αλλά επειδή έχει χιούμορ και μπορεί να καταλάβει πού είναι το αστείο».

«Στην παράσταση του Καπετάνιου δείχνουμε ότι το νερό είναι διασκεδαστικό, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και δημιουργικά. Δε χρειάζεται να βραχείς. Στο τέλος υπάρχει και δημιουργικό παιχνίδι, όλα τα παιδιά κάνουν φούσκες μαζί με τον ηθοποιό».

«Το νερό είναι ισχυρό ερέθισμα για τα βρέφη. Μόλις χύνεται το πρώτο νερό στην παράσταση, ενθουσιάζονται αλλά ταυτόχρονα σκέφτονται ότι κάποιος θα τους μαλώσει. Πρέπει να δημιουργήσεις το πλαίσιο ότι δεν θα κάνουμε ζημιές, αλλά όλη η διαδικασία θα εξελιχθεί δημιουργικά».

«Τα βρέφη στην Ελλάδα είναι πιο αυθόρμητα. Οι γονείς έχουν καταλάβει τελευταία ότι το να περιορίζεις πάρα πολύ το μωρό δεν είναι καλό. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, σε ένα φεστιβάλ βρεφικού θεάτρου που έπαιξα ήταν λιγότερο αυθόρμητα. Τα στοιχεία που έχουν οι λαοί περνάνε και στα βρέφη, σε πιο χαλαρό βαθμό πάντα, αλλά υπάρχουν και σε αυτά».

«Είμαστε η μόνη ελληνική εταιρεία βρεφικού θεάτρου στο δίκτυο Small Size, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που προωθεί το βρεφικό θέατρο. Για να γίνεις μέλος, πρέπει να έχεις τη δική σου εργογραφία και να έχεις πάρει μέρος σε διάφορα αντίστοιχα φεστιβάλ. Στα έργα που γράφω, προσπαθώ δύο πράγματα: να οδηγούμε τα βρέφη να μαθαίνουν τα υλικά, νέους τρόπους να τα χρησιμοποιήσουν με βάση το δικό τους χαρακτήρα και επίσης να ενισχύσουμε τη διάθεση των γονέων να καταλάβουν τα βρέφη και να τα πηγαίνουν όλο και περισσότερο σε θεάματα».

Info

«Ο Καπετάνιος της Μπουγάδας» από την «The Little Foxes» baby theater company

Σάββατο 13, 20 και 27 Ιανουαρίου στις 12.00 στο θέατρο «Αθήναιον» (Β. Όλγας 35)

Περισσότερα για την προπώληση και την αγορά εισιτηρίων

* παράσταση προσβάσιμη σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

για βρέφη και νήπια 9 μηνών ως 2,5 ετών

1 παιδάκι: 16€

2 αδελφάκια: 20€

3 αδελφάκια: 28€

οι γονείς τους (μπαμπάς και μαμά) δωρεάν

επιπλέον άτομα: 8€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

30′ βρεφική θεατρική παράσταση

40′ δημιουργικό παιχνίδι

πρωτότυπο κείμενο/σκηνοθεσία:

Έμιλυ Καμαρινοπούλου

ερμηνεία:

Βασίλης Κανελλόπουλος

Για τις υπόλοιπες παραστάσεις της «The Little Foxes», με τις οποίες επισκέπτονται βρεφονηπιακούς σταθμούς το πρωί και δημιουργικούς χώρους το απόγευμα, βρείτε περισσότερα: https://www.thelittlefoxes.gr/

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η «The Little Foxes» ταξιδεύει σε φεστιβάλ βρεφικού θεάτρου στην Ουγγαρία, στη Γερμανία και στην Ιταλία (workshop για βρεφικό θέατρο στη νοηματική γλώσσα).