Η Δήμητρα Στάικου γνωρίζει πώς τελειώνει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
…μιας και το υπογράφει η ίδια
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω ιστορίες γιατί δε μου έφτανε η πραγματικότητα». Η Δήμητρα Στάικου είναι ένα νέο κορίτσι, όλο ζωντάνια και δημιουργικότητα, που ανεβάζει το θεατρικό της έργο «Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαίου στο Θέατρο Σοφούλη.
«Μια μητέρα που πάσχει από άνοια και χάνεται. Μια κόρη που την εντοπίζει. Η άρνηση της μητέρας να αναγνωρίσει στο πρόσωπο της κοπέλας την κόρη της ή να επιστρέψει «σπίτι τους», οδηγεί σε έναν αποκαλυπτικό διάλογο, ξεδιπλώνοντας πτυχές μιας καθημερινής ζωής με τόση “παγιδευμένη θερμότητα” ώστε απειλεί το υπαρξιακό τους οικοσύστημα. Και όλα αυτά σε μια στάση λεωφορείου, σύμβολο της προσδοκίας για ένα νέο ξεκίνημα και της ανάγκης για νέες αποφάσεις, για μια νέα κατεύθυνση –ή νέες κατευθύνσεις– σε μια ζωή που, όμως, κάνει κύκλο», είναι συνοπτικά η υπόθεση του έργου.
Σε έναν γρήγορο καφέ στο Σάρωθρον, μετά το ταξίδι της από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, η Δήμητρα απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας σύστησε τη δημιουργία της λίγο πριν παρουσιαστεί στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης.
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει ως θέμα τη σχέση γονέων και παιδιών και το πώς η ζωή κάνει κύκλους και όλοι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό καταλήγουμε να μοιάζουμε στους γονείς μας. Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που πάσχει από Αλτσχάιμερ αποφασίζει να φύγει από το σπίτι της όπου αισθάνεται ότι την καταπιέζουν και να πάει να ζήσει ελεύθερη και μόνη στο εξοχικό της στη Ραφήνα. Μια νεότερη γυναίκα που παρουσιάζεται ως κόρη της προσπαθεί να την κάνει να γυρίσει στο σπίτι αλλά η πρώτη αρνείται και δεν την αναγνωρίζει. Το κρυφό μήνυμα είναι ότι όταν ένας άνθρωπος δεν κάνει αυτά που πραγματικά επιθυμεί όταν πρέπει, θα το κάνει αργότερα επαναστατώντας.
Σίγουρα μια γυναίκα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση με τη μητέρα της αφού αυτήν έχει ως σημείο αναφοράς και από αυτήν προσλαμβάνει χαρακτηριστικά. Και το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ κατηγορούμε τους γονείς μας για στοιχεία του χαρακτήρα τους, τελικά τα κληρονομούμε σε ακόμη πιο έντονο βαθμό. Τη μητέρα μου την έχασα όταν ήμουν είκοσι χρονών αλλά πολλά στοιχεία της έχουν περάσει μέσα μου. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσα να μιλήσω για σύγκλιση χαρακτήρων καθώς η μητέρα μου είχε μια αξιοζήλευτη ηρεμία την οποία εγώ δε διαθέτω.
Ο τίτλος του έργου από τη μια είναι ένα ειρωνικό σχόλιο για τους πρωταγωνιστές αλλά και για εμάς τους ίδιους, που είμαστε σαν φυτά που παραπαίουν μέσα σε ένα οικοσύστημα που καταρρέει λόγω του Φαινομένου του Θερμοκηπίου. Επιπλέον είναι το μάθημα που διαβάζει για το πανεπιστήμιο ή μικρότερη ηθοποιός του έργου, η εγγονή.
Το έργο ανέβηκε πρώτη φορά σε στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Τάκη Παρασκευόπουλου με διαφορετική διανομή ηθοποιών. Φέτος το έργο ανέβηκε στο Θέατρο Φούρνος με δική μου σκηνοθεσία με τους Σίβη Σιδέρη, Μαρία Μαυροματάκη , Θανάση Παπαγεωργίου και Μάρα Μάτζαρη. Ήταν πολύ σωστή επιλογή να μείνω έκτος υποκριτικά από την παράσταση και να τη σκηνοθετήσω γιατί έτσι την έφερα πιο κοντά στην αισθητική μου, προσέθεσα πράγματα και έτσι βγήκε ένα πιο άρτιο προς τα έξω αποτέλεσμα.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω ιστορίες γιατί δε μου έφτανε η πραγματικότητα. Το πρώτο μου θεατρικό έργο με τίτλο” Τα παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει ” νίκησε σε ένα διαγωνισμό για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, εκδόθηκε από την Κάππα Εκδοτική και ανέβηκε στο θέατρο Σταθμός. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το δεύτερο θεατρικό μου έργο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μωραΐτης και ανέβηκε στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη και Φούρνος. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που κατάγομαι, ακόμα και όταν σπούδαζα Νομική στην Κομοτηνή ή θέατρο στην Αθήνα ερχόμουν συχνά για να δω οικογένεια και φίλους. Στη Θεσσαλονίκη μου αρέσει το χρώμα ,η ομορφιά της και η ζεστασιά των ανθρώπων που τη διατηρούν σε πείσμα των καιρών.
Info
Κείμενο – σκηνοθεσία: Δήμητρα Στάικου
Ηθοποιοί: Σίβη Σιδέρη, Μαρία Μαυροματάκη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μάρα Ματζάρη
Σκηνικά: Ελένη Σουμή
Τρέιλερ: Ευάγγελος Καλλοου
Έκδοση βιβλίου προγράμματος: Εκδόσεις Μωραΐτης
Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5)
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαϊου
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310423925
Τιμές εισιτηριών: 10€, και 8 μειωμενο (ανέργων, 65, φοιτητικό, μαθητικό)
Προπώληση εισιτηρίων και στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία