To Whom It May Concern σε επιμέλεια Αλέξανδρου Μιχαήλ
Λίγα βήματα πιο κάτω από το Σάρωθρον, στο Λιμάνι (Αποθήκη Β1) και συγκεκριμένα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή 15 Απριλίου η εικαστική εγκατάσταση To Whom It May Concern σε σύλληψη και επιμέλεια του Αλέξανδρου Μιχαήλ.
Καθημερινά, από τα εγκαίνια της έκθεσης μέχρι το τέλος της, ο Αλέξανδρος βρίσκεται στο χώρο και βλέπει τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με τη βιωμένη εμπειρία των οροθετικών, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο ΚΣΤΘ. «Η κοινή συνείδηση ακούει HIV και φαντάζεται θάνατο. Δεν είναι έτσι», μας λέει. Ο ίδιος, δουλεύοντας συχνά με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αναζητά συνεχώς νέα εργαλεία για να μας προσφέρει δουλειές όπως αυτή: με στόχο να σκεφτείς λιγάκι παραπάνω, να ενημερωθείς όχι με τα γνωστικά εργαλεία που διαθέτεις, αλλά με την ψυχή σου.
Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του και λίγες μέρες πριν το τέλος της εικαστικής εγκατάστασης με θέμα τον HIV, μας καλεί να βιώσουμε το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου project που είναι ο καρπός της ομαδικής δουλειάς οροθετικών ανθρώπων και ατόμων που εργάζονται σε δομές γύρω από αυτόν.
#1 Η εικαστική εγκατάσταση με τους «άγνωστους παραλήπτες»
Η εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης είναι μόνο ένα κομμάτι του project, το οποίο είναι ευρύτερο και είναι μία απόπειρα να αποτυπωθεί το βίωμα της οροθετικότητας μέσα από τη φωνή των ανθρώπων που ζουν ως οροθετικοί ή ως οικείοι, σύντροφοι ή εργάζονται σε δομές και τους στηρίζουν. Ως project, λοιπόν, προσφέρει μια ευκαιρία σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και συνήθως είναι απομονωμένοι ή αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτό να εκφραστούν σε ένα πιο ασυνείδητο ή βαθύ επίπεδο. Ζωγραφίζοντας, γράφοντας, συζητώντας ξεκινήσαμε να ξετυλίγουμε το νήμα από τον Δεκέμβριο και είμαστε τώρα εδώ. Στόχος ήταν να δοθεί ένας δημιουργικός χώρος έκφρασης σε αυτή την κοινότητα. Δεύτερος στόχος ήταν να συνδεθεί το ευρύτερο κοινό με το βίωμα της οροθετικότητας, να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί.
#2 Όλοι ξέρουν τον HIV, λίγοι γνωρίζουν την πραγματικότητα γύρω από αυτόν
Φοβόμαστε, γι΄αυτό δεν γνωρίζουμε περισσότερα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ενημερωθούμε κατάλληλα. Η κοινωνία έχει μία αντίληψη αναχρονιστική για τον HIV. Τη δεκαετία του ’80 που έγινε μαζικά γνωστό και μάλιστα έφτασε στα όρια της πανδημίας δεν υπήρχε αγωγή και ο κόσμος πέθαινε από AIDS. Από τότε μέχρι τώρα, έχουμε κάνει πολλά βήματα στον ιατρικό τομέα. Η αγωγή σταματά την εξέλιξη του ιού στο σώμα, άρα ένας οροθετικός μπορεί να έχει μια ζωή όπως κάθε άλλος. Η κοινή συνείδηση, όμως, ακούει HIV και φαντάζεται θάνατο. Δεν είναι έτσι.
#3 Το κακό αφορά πάντα τους άλλους
Στο παράδειγμα του HIV, ο κόσμος το βλέπει έτσι. Ότι αφορά κάποιους άλλους, κάποιους με συγκεκριμένες επιλογές ζωής. Αυτό είναι η αδυναμία μας να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.
#4 Τι μαθαίνουμε για τον HIV μέσα από την έκθεση
Η έκθεση προσφέρει ένα βίωμα και μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε σε ένα ανθρώπινο επίπεδο με αυτές τις ιστορίες. Μιλά για τραύμα, για απομόνωση, όλοι μπορούμε να συνδεθούμε με το υλικό της έκθεσης. Είναι μια πρόσκληση να φυσάμε πιο μακριά την ομίχλη που υπάρχει μπροστά μας για τον HIV. Στο χώρο της έκθεσης υπάρχει ενημερωτικό υλικό από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Ζωής» και είναι σημαντικό γιατί οι επισκέπτες έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία.
#5 Τα σχόλια των επισκεπτών
Συχνά βγαίνουν με την αίσθηση ότι κάτι έχουν βιώσει. Σχολιάζει το πόσο έχουν ταυτιστεί με όσα είδαν, εντυπωσιάζονται με το πώς μπορεί να είναι η εμπειρία της οροθετικότητας που μέχρι τώρα δεν το είχαν σκεφτεί. Με ρωτούν συχνά για το πώς κατάφερα να φέρω αυτή την ομάδα μαζί.
Info
Πότε: 30 Μαρτίου – 15 Απριλίου 2018
Πού: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη 11 Απριλίου : 10:00-18:00
Πέμπτη 12 Απριλίου : 10:00-22:00
Παρασκευή 13 Απριλίου : 10:00-18:00
Σάββατο 14 Απριλίου : 10:00-18:00
Κυριακή 15 Απριλίου : 10:00-18:00
Περισσότερα στην επίσημη σελίδα To Whom It May Concern στο facebook
Συντελεστές
Σύλληψη – Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ Επιμέλεια υλικού – Σχεδιασμός εγκατάστασης: Φώτης Σαγώνας Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Β. Αποστολακούλης Τεκμηρίωση (video, φωτογραφία): Χρήστος Κυριαζίδης Σχεδιασμός υλικού επικοινωνίας: Παναγιώτης Γιωργάκας, Threehop Ευθύνη – συνεργασία για το ΚΣΤΘ: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά
Σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με τον HIV. Με την υποστήριξη του START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch σε συνεργασία με το Goethe InstitutThessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρικτές προγράμματος: Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και Ίδρυμα Μποδοσάκη.