Ο Ζαχαρίας Σπανός και ο Γιάννης Μαλεζάς υπογράφουν το κείμενο
Ένας παππούς, ετών 90, γεννημένος την ίδια χρονιά με τον ΠΑΟΚ αναλαμβάνει να αφυπνίσει την οικογένεια που έχει χάσει τα ιδανικά που και η ομάδα αντιπροσωπεύει: Περηφάνια, Αντίσταση, Όνειρο, Κατάκτηση. Αυτή είναι η υπόθεση του θεατρικού έργου «Αετός ετών 90», της πρώτης παιδικής παράστασης στην Ελλάδα που είναι βασισμένη στην ιστορία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.
Ο εκπαιδευτικός Ζαχαρίας Σπανός και ο εκτελωνιστής Γιάννης Μαλεζάς βρίσκονται πίσω από το κείμενο που έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, να μεταφέρει στο κοινό μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Η αγάπη τους για το θέατρο και η ενασχόλησή τους με αυτό τους οδήγησε να ενώσουν τις συγγραφικές τους δυνάμεις και να καταλήξουν σε αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, ο Ζαχαρίας έχει αναλάβει το κομμάτι του σχεδιασμού και της υποστήριξης της οικογενειακής κερκίδας του ΠΑΟΚ. «Η ιδέα του κειμένου και της παράστασης κατ΄επέκταση προέκυψε φυσικά από την ανάγκη μου να γράψω για το δικό μου παππού-ΠΑΟΚ , από το ενδιαφέρον για την ιστορία της ομάδας που ανακινήθηκε πριν δύο χρόνια με τους εορτασμούς για τα 90 χρόνια ζωής του συλλόγου και από την ανάγκη που έβλεπα στην οικογενειακή κερκίδα για μια αφήγηση ταυτότητας στην οποία θα συναντιόταν όλη η οικογένεια», αναφέρει.
Τι μαθαίνει ένα παιδί μέσα από μια παράσταση για τον ΠΑΟΚ και τι θυμάται να μην… ξεχνά ένας ενήλικας; «Αρχίζει να υποψιάζεται πόσο σημαντικό είναι το παρελθόν για μια ταυτότητα , αλλά και πόση σημασία έχει να ξέρεις ποιος είσαι για να χτίζεις παρόν και να θεμελιώνεις μέλλον. Ενθαρρύνεται να μιλάει για τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, να αντιστέκεται σε φαινόμενα εκφοβισμού και φυσικά να ονειρεύεται. Αντίστοιχα , στον ενήλικα υπενθυμίζεται η περηφάνεια της καθημερινότητας σε μια εποχή που στην εργασία πχ και όχι μόνο τίθεται εν αμφιβόλω. Θυμίζουμε στον ενήλικα να μη χάνεται στη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις, να διεκδικεί τη μέρα του», συμπληρώνει ο Γιάννης.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του έργου είναι η διαδραστική του φύση. Πέρα από τους 7 ηθοποιούς που βρίσκονται πάνω στη σκηνή, άλλα τρία άτομα υποστηρίζουν τις δράσεις στο κοινό. Ο κόσμος συμμετέχει χτίζοντας την Τούμπα, φυλώντας τσίλιες στο Συντριβάνι, χώρο του πρώτου γηπέδου της ομάδας, τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή και όλη η πλατεία μετατρέπεται σε μια – καλώς εννοούμενη – κερκίδα.
Ταυτόχρονα, η ιστορία της πόλης συναντάει την ιστορία του ΠΑΟΚ στην παράσταση. «Για μένα αυτή η συνάντηση γίνεται σε δύο κορυφαία γεγονότα, αφενός στην ενσωμάτωση των προσφύγων και αφετέρου στο κτίσιμο του γηπέδου της Τούμπας σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους φιλάθλους της ομάδας. Ιδιαίτερα το θέμα των προσφύγων είναι για μένα συγκινητικό –και λόγος να είσαι ΠΑΟΚ. Στην πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ αποσπάστηκε από την ΑΕΚ λόγω διαφοράς νοοτροπίας. Ενώ η ΑΕΚ ήθελε μια ένωση Κωνσταντινουπολιτών, οι άνθρωποι που φτιάξαν τον ΠΑΟΚ θέλαν η ομάδα τους να αγκαλιάσει και τους ντόπιους κι έτσι φτιάχνουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών. Αγκάλιασμα , άνοιγμα , βλέμμα στο μέλλον από τον τραυματισμένο, τον πρόσφυγα προς τον ντόπιο. Αυτό είναι αρχοντιά και δύναμη», λέει ο Ζαχαρίας.
Info
ΑΕΤΟΣ ΕΤΩΝ 90
με την υποστήριξη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
Το Ελεύθερο Θέατρο Θεσσαλονίκης (Ε.Θ.ΘΕ) σε συνεργασία με την TFS World παρουσιάζει την παράσταση «Αετός Ετών 90». Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 6-14 ετών και στις οικογένειές τους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σάββατο 10 Μαρτίου, στις 17.30, στο Κολοσσαίον (Β. Όλγας 150)
Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο : Ζαχαρίας Σπανός, Γιάννης Μαλεζάς
Σκηνοθεσία : Ζαχαρίας Σπανός, Μαρία Λαφτσίδου
Σκηνικά – Κοστούμια : Μαγδαληνή Σίγα
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βαλάντης Γαργάνης
Χρήστος Γκουτσίδης
Δημήτρης Δάγκαλης
Δημήτρης Ξενίδης
Χρύσα Ιωαννίδου
Ιωάννα Σιδηροπούλου
Λευτέρης Πεϊτζίκας
Τις φωνές τους προσφέρουν οι:
Κωστής Τσατσαρός, Χρήστος Ραγκάτσης
Τις δράσεις στο κοινό υποστηρίζουν:
Μελίνα Ταχτσόγλου
Μαρία Μαλεζά
Κορνηλία Προκοπίου
Αλεξάνδρα Κασιούμη
Ηχητική κάλυψη : Βασίλης Ηλιάδης
Σχεδιασμός Φωτισμών : Νίκος Τσολερίδης
Βίντεο : Ελένη Χρυσομάλλη
Επικοινωνία : TFS World
Οργάνωση Παραγωγής : Ελεύθερο Θέατρο Θεσσαλονίκης (Ε.Θ.ΘΕ)