6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Γιάννη Χαρούλη

Οι σπουδές που δεν έκανε και ο καλλιτέχνης που τον έπεισε να πάει στην Αθήνα

Κείμενο: Κική Μουστακίδου

Όσο το «φαινόμενο» Γιάννης Χαρούλης σαρώνει τα ανοιχτά θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και όχι μόνο, εμείς διαβάζουμε ξανά και ξανά τις σπάνιες συνεντεύξεις που κατά καιρούς έχει δώσει.

Λιτός, προσγειωμένος, με τα μυαλά στο κεφάλι και το βλέμμα στον ουρανό που κατακτά σταδιακά με σκληρή δουλειά και έμφυτο άστρο, το κοπέλι με το λαούτο αποκαλύπτει κάθε φορά και μια διαφορετική πτυχή της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, εκείνες τις πληροφορίες που, αν και μοιάζουν ασύνδετες μεταξύ τους, τελικά προσθέτουν μερικά κομμάτια ακόμα στο παζλ της προσωπικότητας του πιο «λαϊκού» μας καλλιτέχνη, με την βαθιά έννοια της συνολικής αποδοχής του από τον κόσμο.

  1. Αν ο Γιάννης Χαρούλης δεν ήταν τραγουδιστής, θα ήταν… λογιστής. Κι αυτό γιατί, λίγο μετά τα είκοσί του χρόνια, επιχείρησε να μπει σε ένα ΙΕΚ λογιστικής, με σκοπό να παρατείνει την αναβολή της στρατιωτικής του θητείας. Ευτυχώς, «βοσκαρουδάκι αμούστακο» τότε, εγκατέλειψε γρήγορα αυτή την ιδέα.
  2. Αν τον ρωτήσεις να θυμηθεί το ωραιότερο πράγμα που του έχει πει κάποιος σε συναυλία, θα απαντήσει την φράση: «Σ’ ευχαριστούμε, Γιάννη, φύγαμε πέντε πόντοι πιο ψηλοί». Για τον Χαρούλη αυτό ήταν, είναι και θα είναι μια ωραία κουβέντα.
  3. Για μία περίοδο της ζωής του που κράτησε δύο με τρία χρόνια, άκουγε φανατικά ηλεκτρονική μουσική. Αγαπούσε πολύ τους Sigur Ros. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, έχει χρησιμοποιήσει κάτι από αυτούς στο παραδοσιακό τραγούδι της Κάσου, το «Πισωμέρι».
  4. Το 2012, ο Γιάννης Χαρούλης τραγούδησε στο Κουρδιστάν. Το μουσικό φεστιβάλ για την επέτειο της γενοκτονίας των Κούρδων, στο οποίο συμμετείχε, πραγματοποιήθηκε στο Ντερσίμ. Την ώρα που βρισκόταν στην σκηνή, στα διπλανά βουνά γινόταν επιδρομή. «Όταν ήμασταν στη σκηνή, ενώ δεν ήξεραν ποιοι είμαστε και τι λέγαμε, έδειχναν μεγάλη ζεστασιά προς τη μουσική μας. Ενθουσιάστηκα με τη φιλοξενία τους. Ανοίγουν τα σπίτια τους στους ξένους, τους προσφέρουν φαγητό και παρέα», είπε.
  5. Το 2002, στα 21 του χρόνια, άφησε την Κρήτη και τα Έξω Λακώνια Αγίου Νικολάου και μετακόμισε στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα ταξίδεψε μετά από την πρόσκληση/ πρόταση του Χρήστου Θηβαίου.
  6. Η πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Χαρούλη στην σκηνή ήταν με ένα τραγούδι που τελικά… δεν είπε. Όταν ήταν 15 ετών, σε ένα πανηγύρι με τον λυράρη Δημήτρη Θραψανιώτη κι ενώ είχε κανονίσει να τραγουδήσει το «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», το άγχος τον κυρίευσε. Στο τέλος, είπε απλώς μια μαντινάδα και έτσι κάπως ξεκίνησε το παραμύθι του «πρίγκηπα» με τα γκρίζα μαλλιά και το λαούτο…

Πηγές

Συνέντευξη στην «Καθημερινή» και την Γιούλη Επτακοίλη

Συνέντευξη στο athinorama.gr και τον Νίκο Βουλαλά

Συνέντευξη στο pontiki.gr