«Τι λείπει»: Χοροθέατρο στο θέατρο «Αυλαία» για ένα ταξίδι στην αλήθεια μας

Δυο λόγια με την σκηνοθέτιδα Μαριάνθη Ψωματάκη

Συνέντευξη στην Κική Μουστακίδου

Για ένα ακόμη τριήμερο, από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, το χοροθέατρο «Τι λείπει» σε παραγωγή της Ομάδας Τέχνης Oberon παρουσιάζεται στο θέατρο «Αυλαία».

Στην παράσταση συμμετέχουν νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες του χορού με σπουδές στο εξωτερικό, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στην Μαριάνθη Ψωματάκη, η οποία εδώ και είκοσι χρόνια εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Shel Silverstein «Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο». Με ποια διαδικασία ένα βιβλίο «μετατρέπεται» σε μια χοροθεατρική παράσταση; Πώς προσεγγίσατε σκηνοθετικά το εγχείρημα;

Ένα βιβλίο μπορεί να εμπνεύσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εννοώ ότι ένας μουσικός μπορεί να γράψει μια μουσική, ένας ζωγράφος να κάνει έναν πίνακα, έτσι εγώ που το μέσο μου είναι ο χορός ξεκίνησα να φτιάξω με την υπέροχη αυτή ομάδα ανθρώπων μια χοροθεατρική παράσταση. Η ομορφιά αυτού του βιβλίου είναι η αφαιρετικότητα  του που αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες, σκέψεις και εκδοχές αυτής της απίστευτα καθημερινής ιστορίας που αφορά τον κάθε έναν από εμάς.

Η διαδικασία ξεκίνησε καταρχήν από την αντιστοιχία του κάθε ρόλου του βιβλίου με ένα είδος χορού και τί υποδηλώνει ή συμβολίζει για μας αυτό το είδος. Για παράδειγμα, το τανγκό είναι ένας χορός που η συνύπαρξη με τον άλλο είναι καθοριστική αλλιώς δεν υπάρχει και παρατηρείς πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι “κυλούν” χωρίς να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να “κυλίσεις” κι εσύ με τον ίδιο τρόπο! Στη συνέχεια δουλέψαμε πολύ ομαδικά την έννοια της ομάδας. Πώς μπορώ και αν μπορώ να ανήκω σε αυτήν. Κι αν όχι τί κάνω για να τα καταφέρω και πώς αντιδρούν οι άλλοι της ομάδας. Πώς νιώθω όταν μένω έξω από την ομάδα, πώς νιώθω και τί κάνω όταν έχω την ασφάλεια της ομάδας και είμαι κομμάτι της; Είμαι ο εαυτός μου;

Με όλα αυτά τα υλικά και τα ερωτηματικά και μέσα από μια δημιουργική διαδικασία πέντε μηνών, φτιάξαμε την δική μας ιστορία που είχε αναπάντεχες εξελίξεις σε σχέση με αυτή του βιβλίου!

Τι είναι αυτό που μας συμπληρώνει ως ανθρώπους και τι είναι αυτό που λείπει και ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να το κατακτήσουμε;

Μέσα από όλη αυτή τη δουλειά, αυτό που θα έλεγα είναι, ότι μας λείπει πολλές φορές η θετική σκέψη και η αναζήτηση μέσα μας ώστε να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στον στόχο μας στο όνειρο μας. Όταν γίνει αυτό οι γύρω μας στέκονται και το ακούν, το σέβονται, το ακολουθούν ενδεχομένως. Τότε μπορεί να συμπληρώσει ο ένας τον άλλον, αλλά μιλάμε για “ολόκληρα” που δουλεύουν μαζί και καταφέρνουν ομαδικά αυτό που στοχεύσανε και όχι για “μισά” ή “ελλειπή” κομμάτια που ψάχνουν να κουμπώσουν το ένα με το άλλο για να μπορούν να υπάρξουν.

Πού μπορεί να μας ταξιδέψει το «όχημα» του χορού μέσα σε μία παράσταση;

Μπορεί να μας ταξιδέψει στην αλήθεια μας. Πιστεύω απόλυτα ότι ο χορός είναι ένα μέσο εξαιρετικά ειλικρινές για την έκφραση τόσο των συναισθηματικών καταστάσεων όσο και των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Τα σώματα, τα βλέμματα ο τρόπος που προσεγγίζονται προδίδουν την αλήθεια μας. Είναι ένας κώδικας επικοινωνίας όταν σου δίνεται η ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσεις ως μέσο. Δεν είναι πάντοτε η περίπτωση ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους, αλλά “χορός” είναι ο τρόπος που κάθομαι στο λεωφορείο δίπλα σε έναν ανεπιθύμητο συνεπιβάτη, στο μπαρ περιτριγυρισμένος από κόσμο, στον σύντροφο μου όταν θέλω ή όχι να έρθω κοντά του. Το σώμα, οι αισθήσεις, το συναίσθημα είναι εκεί τα λένε όλα!

Ποια είναι τα δυνατά σημεία ενός χοροθεάτρου;

Το χοροθέατρο ως παραστατική τέχνη εκφράζεται κυρίως από τον σύγχρονο χορό το physical theatre και την έκφραση λόγου αν και εφόσον χρειάζεται. Το χοροθέατρο αφήνει την ιστορία να ξεδιπλωθεί μέσα από τα σώματα, τις σχέσεις τους, τις πραγματικές αμηχανίες και τις συναισθηματικές καταστάσεις που προκύπτουν και να δώσει χώρο στο λόγο αν χρειαστεί να συμπληρώσει κάτι πιο ποιητικό ή πιο βαθύ (μια σκέψη, ένα συναίσθημα) που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό διαφορετικά. Ο θεατής καλείται να δημιουργήσει τη δική του ιστορία, και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα πάνω στα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της παράστασης. Για μένα αυτό είναι το πιο συναρπαστικό και το πιο δυνατό στοιχείο του χοροθεάτρου.

Info

Χοροθέατρο – Τι λείπει

Παρασκευή 29/9 – Κυριακή 1/10, στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ομαδικό), 5 ευρώ ανέργων

Facebook event

Περισσότερα για τη Μαριάνθη Ψωματάκη

Συντελεστές

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Ψωματάκη

Δραματουργική επεξεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη

Μουσική: ​Γιώργος Ξανθόπουλος (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την παράσταση)

Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Ειδικές κατασκευές σκηνικών : Θάνος Καρώνης

Κατασκευή κοστουμιών : Γεωργία Τιμιλιώτου

Σχεδιασμός Φωτισμών: ​Χρήστος Γιαλαβούζης

Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών : Διονύσης Καραθανάσης

Επιμέλεια video – trailer : Μιχάλης Γιαγκουνίδης

Σχεδιασμός εντύπων : Δημήτρης Πολίτης

Concept – Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Υπεύθυνος Οργάνωσης Παραγωγής – Επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης

Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής : Σοφία Στυλιανού

Παραγωγή: «Ομάδα Τέχνης Oberon»

Ερμηνευτές

Γιάννης Βαρβαρέσος

Σεργγέι Ιριτζιάν

Αναστασία Κωστοπούλου

Νιόβη Μπένου

Δημήτρης Μπίσκας

Σοφία Παπανικάνδρου

Μαριάννα Πατσαρίκα

Λένα Ράνη

Δροσιά Τριαντάκη