Ο Μίλτος Πασχαλίδης μιλά τη δική του γλώσσα

Κλασσικός αλλά συνάμα αλλιώτικος

Της Ειρήνης Τσακίρη

Το συναυλιακό καλοκαίρι συνεχίζεται στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και το Σάρωθρον, ως χορηγός μάλιστα της καλοκαιρινής διοργάνωσης της  «μικρής σκηνής» του Φεστιβάλ, βρέθηκε και στην κεντρική και στη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.

Ο εξωτερικός, ατμοσφαιρικός χώρος της Μονής Λαζαριστών άργησε να γεμίσει όμως το κοινό του Μίλτου Πασχαλίδη ήταν τελικά εκεί. Τη συναυλία άνοιξαν oi String Demons – κατά κόσμον Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούρη που μας καλωσόρισαν με καλή διάθεση και ήχους βιολιού, συνδυάζοντας τα Εγκώμια με τους Iron Maiden και την Lady Gaga με παραδοσιακή μουσική.

Δεύτερη νέα παρουσία στη σκηνή, η Νίκη Γρανά, που φέτος το καλοκαίρι συνοδεύει τον Μίλτο στην καλοκαιρινή του περιοδεία. Η Νίκη Γρανά είναι μουσικός και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν  με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τους Πυξ – Λαξ  ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει με τη δική της μπάντα, τους mysti9, τον πρώτο τους δίσκο. Είναι επίσης ηθοποιός και στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή το 2011, μέσα από την εμφάνιση της στη σειρά του MEGA «Κλεμμένα Όνειρα» – ίσως κάποιοι θυμάστε τη τότε σγουρομάλλα “Φρύνη”. Το 2014 έπαιξε στην κοινωνική σειρά του ίδιου σταθμού, «Δικαίωση» ενώ σήμερα εμφανίζεται στην σειρά Ar3na που προβάλλεται από το Star Channel όσο…περιοδεύει με τον Μίλτο Πασχαλίδη, ως η νέα γυναικεία παρουσία στο μουσική του παρέα. (πηγή: ogdoo.gr)

Μίλτος  Πασχαλίδης χωρίς τη Μιρέλα Πάχου – και στην αρχή σαν κάτι να μην πήγαινε καλά, για εμάς που είμαστε άνθρωποι της συνήθειας, που δεν πηγαίναμε να ακούσουμε τη Μιρέλα αλλά την είχαμε δεδομένη… Ίσως είχαμε και μια αμηχανία, σαν κάτι επισκέψεις, που πας να επισκεφθείς ένα φίλο, που ξες ότι χώρισε αλλά δε στο έχει πει ο ίδιος και δεν ξες αν πρέπει να φερθείς σαν να το ξες ή σαν να μη ξες τίποτα και φοβάσαι μη πετάξεις και καμιά κοτσάνα αλλά θες να πεις και κάτι για να αναγκαστεί ο άλλος να παραδεχτεί ότι χώρισε και μετά να μπορείς να το «ξέρεις» δια της «νόμιμης» οδού… Το σενάριο επιβεβαιώθηκε όταν όντως κάποιος  ζήτησε τη «Μιρέλα», το τραγούδι που τα τελευταία χρόνια δεν έλειπε από καμιά τους εμφάνιση και ο Μίλτος κάγχασε απαντώντας «Τη Μιρέλα; Τη «Μιρέλα» την λέει η Μιρέλα με τον Κότσιρα, με φαντάζεσαι εμένα να τραγουδάω “παρέα με το αγόρι μου να παίζω στο Ηρώδειο”;» προκαλώντας το γέλιο του κοινού…

Το χιούμορ του δεν έλειπε, οι αναφορές στους φίλους που έφυγαν ήταν εκεί – στον Μάνο Ξυδούς, τον  Άλκη Αλκαίο, τον Μάριο Τόκα, τον Δημήτρη Μητροπάνο και πρόσφατα και τον Θοδωρή Παυλάκο, τον οποίο αποχαιρέτησε με το «Σαν τραγουδάκι» , τραγούδι που είχαν τραγουδήσει μαζί, δώδεκα χρόνια νωρίτερα, όταν το 2005 ο Μίλτος γιόρταζε στο Θέατρο Βράχων τα δέκα του χρόνια στην ελληνική μουσική. Και για την κόρη του τραγούδησε , την Απουσία, με αφορμή την πρώτη της μέρα στην κατασκήνωση όπου «με το που πάτησε το πόδι της, ο μπαμπάς ήταν ξαφνικά αόρατος».

Βυθισμένες Άγκυρες αλλά και Dust in the Wind παρέα με τους String Demons, ο Τυμβωρύχος που, από πέρυσι, όπου τον τραγούδησε στον ίδιο χώρο με τον Θάνο Μικρούτσικο, δε λείπει από κανένα live, η Πηνελόπη που περιμένει ακόμα, αποκτώντας Κακές Συνήθειες ήταν εκεί όπως πάντα, μαζί με τα Όνειρα του Μάρτη και την υπόλοιπη παρέα από το νέο του cd, που ακόμα τη γνωρίζουμε… Μας «μάλωσε» κιόλας που ζητούσαμε τραγούδια χωρίς να μας το πει αλλά ενέδωσε και είπε το «Καλοκαίρι στην Αμοργό» κι ας μην το….θυμόταν η ορχήστρα, όπως ισχυρίστηκε αρχικά.  Το φινάλε του γνωστό και αναμενόμενο – Στα Είπα Όλα, Παραμύθι με λυπημένο Τέλος, κλείσιμο, για να επανέλθει με Ερωτόκριτο και «ότι θυμάται, χαίρεται», όπως είπε και ο ίδιος.

Κλασσικός αλλά συνάμα αλλιώτικος μου φάνηκε… Διαφορετικό σχήμα, με απουσίες και νέες παρουσίες – η Νίκη Γρανά άρεσε πολύ και ας ελπίσουμε ότι ήρθε για να μείνει- , τραγούδια που άφησε απ’ έξω – άντε να μην πει τις Ντομάτες, αλλά ούτε και τον Τρελό;; – και ένας Μίλτος που σαν να την ήθελε την αλλαγή, σαν να την χρειαζόταν, όποια κι αν είναι η αφορμή της…