Μια αλλιώτικη… “Συνάντηση”

Το Σάρωθρον στο θέατρο Γης

Της Ειρήνης Τσιακίρη

Τη μουσική συνάντηση Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Σταύρο Ξαρχάκου στο Θέατρο Γης την περιμέναμε όλο το καλοκαίρι και το Σάρωθρον δε θα έλειπε από μια βραδιά που ήταν δεδομένο ότι θα γέμιζε διαχρονικά τραγούδια, μοναδικά ερμηνευμένα…

Η βραδιά ξεκίνησε με εκνευρισμό του κοινού, και δικαιολογημένα μάλιστα, απέναντι στη διοργάνωση καθώς όσος κόσμος είχε κλείσει ηλεκτρονικά εισιτήρια μέσω γνωστού site αλλά και όσοι είχαν προσκλήσεις, αναγκάστηκαν να στηθούν και στην ουρά ώστε να τα αλλάξουν, πράγμα που φυσικά καθόλου ευχάριστο δεν ήταν για κανέναν.

Όταν η Άλκηστις βγήκε στη σκηνή, άμεση, γλυκιά και χαμογελαστή, σαν να την ξεχάσαμε την ταλαιπωρία. Με μια φωνή που άλλοτε είναι γλυκιά, άλλοτε βαριά και άλλοτε… σαρκαστική έδωσε στα τραγούδια μια ιδιαίτερη χροιά.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, με στραμμένο το βλέμμα στην ορχήστρα, την οποία διηύθυνε σχεδόν… θεατρικά, αφού ο μοναδικός του αυτός τρόπος περιλάμβανε έντονες κινήσεις χεριών, απότομες στροφές από τα αριστερά στα δεξιά και χοροπηδητά, σαν να μην ήξερε ότι πίσω του το Θέατρο Γης ήταν κατάμεστο, ήταν απλά μέσα στα τραγούδια του.

Αναρωτηθήκαμε πολλές φορές «Μα κι αυτό αυτός το έγραψε;» όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί πόσο συχνά ξέρουμε ή θυμόμαστε ποιος συνέθεσε ένα τραγούδι, όσο γνωστό και αγαπημένο κι αν είναι; Ξεκινώντας να γράφει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και γρήγορα συνεργάστηκε με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο ενώ τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει σχεδόν οι … πάντες.

Και ας κράτησε λίγο, και αν θέλαμε κι άλλο, ήταν γιατί δε μας έφτασε, γιατί μπορούσαν να πουν πολλά ακόμα, γιατί είχε δίκιο το κοινό του Καλλιμάρμαρου που «απαίτησε» και στάθηκε αφορμή για την φετινή συνεργασία μετά την περσινή συναυλία του « Όλοι μαζί μπορούμε».

Από την Βίκυ Μοσχολιού και την Τζένη Καρέζη μέχρι τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Νίκο Ξυλούρη, από την Κρήτη και τη Μάνη μέχρι την Μεταπολίτευση, με φινάλε με το ρεαλιστικό… Δίχτυ και την αισιόδοξη Υπομονή…  δε μπορεί κανείς παρά να πει ότι ζήσαμε μια βραδιά γεμάτη μουσική και… ιστορία!