«Δανεικά και κλεμμένα» : Ένας δίσκος που ακτινοβολεί νιάτα

Βασίλης Πετρίδης & Γκαϊλέ – Παρουσίαση δίσκου το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο «Υπόγειο»

Μια παλιά παροιμία που μόλις επινόησα λέει ότι για να ακούσεις σωστά έναν δίσκο πρέπει να τον βάλεις στη βαλίτσα σου και να πας μαζί του ένα ταξίδι. Με τα «Δανεικά και Κλεμμένα» του Βασίλη Πετρίδη και των Γκαϊλέ δραπέτευσα από την πόλη ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο και είχα την ευκαιρία να ακούσω τις 12 μουσικές ιστορίες του νέου τραγουδοποιού σε ένα περιβάλλον με έντονο άρωμα γης, όπως αυτό που αποπνέει η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.

Μακριά, λοιπόν, από τον αστικό θόρυβο και την τάση να πατάμε next σε οτιδήποτε καινούργιο πέφτει στην αντίληψή μας (μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε δογματικά στο ήδη γνώριμο, στο παλιό), το σύμπαν  που δημιουργεί ο Βασίλης Πετρίδης με την πολύτιμη συνδρομή των Γκαϊλέ και άλλων εξαιρετικών μουσικών χαρακτηρίζεται από τη διαρκή ανάγκη του ανθρώπου να δοκιμάζει τις δυνάμεις του απέναντι στο ανεξήγητο. «Με λίγα λόγια, είναι ο αγώνας του ανθρώπου να βρει τον εαυτό του, είτε επειδή τον έχασε χάνοντας και τη σύνδεση που είχε με τη φύση είτε επειδή άφησε ανθρώπους να φύγουν μέσα από τα χέρια του», εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα («Ο Βασίλης Πετρίδης πηγαίνει το έντεχνο ένα βήμα πιο πέρα», Οκτώβριος 2017).

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο δίσκος κυκλοφορεί από την «Αχός» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης υποδέχτηκε κάτω από την «ομπρέλα» του την έμπνευση και την κοπιαστική δουλειά πέντε ετών – τόσο περίπου κράτησε η «γέννα» των τραγουδιών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη δουλειά.

Όσο περισσότερο ακούω τα κομμάτια, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους μελωδίες και στιχουργικές πλέξεις έρχονται και κουμπώνουν μέσα μου. Η «Φροσούλα» με την καθηλωτική φωνή του Γιάννη Διονυσίου με μεταφέρει από την πρώτη κιόλας νότα στην πλατεία ενός χωριού, που δεν το γνώρισα ποτέ αλλά ξέρω ότι η μυρωδιά του βασιλικού θα με οδηγήσει μια μέρα στο δρόμο του. Το «Γιασεμί» με τη Στέλλα Γιαλτζή, που είναι ίσως η πιο δυναμική γυναικεία παρουσία της νέας γενιάς καλλιτεχνών της πόλης, είναι φορέας μιας νοσταλγίας που εκ των πραγμάτων δεν δικαιούμαι να νιώθω, αλλά η ατμόσφαιρα του κομματιού μου την υπαγορεύει.

Από την άλλη, αυτό που έχει ξεχωρίσει στο ραδιόφωνο και στο YouTube, είναι το τραγούδι «Εμμονές» με τη φωνή του Βασίλη Πετρίδη. Ένα κομμάτι δροσερό όπως οι «πηγές» του, ευωδιαστό όπως τα «ρόδια» και το «σταφύλι» του, ένα κομμάτι που φέρνει το καλοκαίρι σε όλες τις εποχές του χρόνου. Το «Ποίημα Ερωτικόν για Άντρα και Γυναίκα», ένα ντουέτο της Στέλλας Γιαλτζή και του Βασίλη Πετρίδη, είναι επίσης ιδανικό για να συστήσει αυτή τη φρέσκια, νέα μουσική πρόταση στον κόσμο. Η εισαγωγή από το απόσπασμα της ταινίας «Ο κόσμος τρελάθηκε» (1967), με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, και η αναφορά στη λέξη «νιάτα» είναι ίσως και η κρυμμένη ταυτότητα αυτού του δίσκου.

Τα «Δανεικά και Κλεμμένα» είναι μια δουλειά που ακτινοβολεί νιάτα, πράγμα σπάνιο και ελπιδοφόρο στο μονοπάτι μας για το 2018.

Info

Η παρουσίαση του δίσκου «Δανεικά και Κλεμμένα» θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στο «Υπόγειο» (Μελενίκου 13).

Μαζί με τον Βασίλη Πετρίδη και τους Γκαϊλέ θα είναι ο Γιάννης Διονυσίου και οι Άιντε Ψιλά Ψιλά.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00

Είσοδος: 3 ευρώ.

Περισσότερα στο facebook event της παρουσίασης

Ο δίσκος θα είναι διαθέσιμος στον χώρο της συναυλίας σε μειωμένη τιμή (10€).

Οι Γκαϊλέ είναι: Γιώργος Βαρτσάκης, Στέλλα Γιαλτζή, Γιώργος Καρακούλιας, Μηνάς Βακαλούδης, Κώστας Αναγνώστου, Χαριτίνη Κώττη

Στα τραγούδια του δίσκου ακούγονται επίσης οι μουσικοί: Φρίξος Αντωνιάδης, Ιωάννα Κουρκούδιαλου, Γιάννης Διονυσίου, Περικλής Βραχνός, Νίκος Βαρελάς, Παντελής Αγκυστριώτης, Ευτύχης Βιττοράκης, Χάρης Παπατσάκαλος, Θάνος Κανδύλας

Διαβάστε επίσης:

H Στέλλα Γιαλτζή έκανε το Τούμπα – Κορδελιό με ποδήλατο για να τραγουδήσει

Ο επιβλητικός Γιάννης Διονυσίου έχει φωνή μοναδική

Οι «Άιντε Ψιλά Ψιλά» και η μοναδική τους χημεία